Greška

Došlo je do greške.

Telenor Srbija - ubaci u petu! Da li smo spremni za 5G?

26.08.2016 18:40 | 11 Mobile
Telenor Srbija - ubaci u petu! Da li smo spremni za 5G?

PR saopštenje

Telenor je na današnjem testiranju postigao brzinu mobilnog interneta od preko 1 Gbps, što je najveća postignuta brzina u Srbiji. Demonstracija je omogućila pogled u budućnost mobilne telefonije i pete generacije mreže. Brzina od preko 1 Gbps prikazana je preko testnog uređaja, pošto za sada ne postoji telefon koji bi mogao da podrži tu brzinu. Maksimalna brzina koje mobilni telefoni za sada mogu da zabeleže je 450 Mbps. Očekuje se da će 2020. godine početi primena i komercijalna upotreba 5G mreže.   
 
„U Telenoru gradimo mrežu za budućnost. Trenutno smo u fazi kada 4G mrežom pokrivamo sve gradove sa više od 10.000 stanovnika i, uz dalje investicije, kada se steknu svi zakonski preduslovi, bićemo spremni za novu generaciju mreže. Ona će pružiti mnogo više od vrtoglavih brzina – omogućiće dalji razvoj pratećih industrija i pokrenuće potpuno novu eru međusobno povezanih uređaja“, rekao je Kai Guldbrandsen, izvršni direktor tehnike u Telenoru Srbija.


telenor2_9.jpg

Dosadašnji razvoj mobilne telefonije ukazuje na to da postoji ciklus od deset godina između dve generacije mobilnih uređaja. Međutim, sa ubrzanjem tehnološkog razvoja, vidljiva je tendencija da se taj period skraćuje. Prema istraživanju Gartnera, preko 5,5 miliona novih uređaja povezuje se svakog dana na globalnu mrežu. U naredne četiri godine, taj broj dostići će 20,8 miliona, što će zahtevati kapacitete mreže sa mogućnošću da podrže rastući broj uređaja koji se povezuju preko SIM kartica. Zato je sada vreme da se počne s razvojem 5G mreže i planiranjem budućih investicija.

Pored velikih brzina i kapaciteta, 5G mreža mobilne telefonije imaće veoma malo kašnjenje u prenosu podataka, što će biti jedan od preduslova za razvoj inovativnih tehnologija, poput vožnje ili hirurških zahvata na daljinu. Najviše očekivanja od primene nove generacije mreže postoje u industrijama kao što su automobilska, industrija energetike, e-zdravlja, proizvodnje i zabave.


telenor3_4.jpg

Nova generacija mobilne telefonije i dalje je u fazi standardizacije, dok je Federalna komisija za komunikacije (Federal Communications Commision) u Sjedinjenim Američkim Državama, u julu ove godine, odobrila spektar za mobilne servise koji podrazumevaju korišćenje 5G mreže. 


Telenor Srbija konstantno radi na razvoju mreže mobilne telefonije, kao i digitalnih servisa koji su u ponudi za korisnike. U martu ove godine, na teritoriji Novog Beograda, puštena je 4G Advanced mreža, koja postiže još veće brzine preuzimanja i slanja podataka od postojećih brzina.

Pogledajte naš video prilog:
Izvor: Telenor


Sve informacije u vezi sa kompanijom Telenor, možete pogledati na Telenor stranici, na Benchmark sajtu

Komentari

0 Dodaj komentar

Linux proslavlja 25. rođendan

Benchmark Top 10: MasterMouse Pro L u high-end listi top miševa

10104
10105
10106
10107
10108
10109