Greška

Došlo je do greške.

Tajvan uveo ozbiljne sankcije na izvoz čipova u Rusiju i Belorusiju

09.06.2022 14:05 | 0 Biznis IT
Tajvan uveo ozbiljne sankcije na izvoz čipova u Rusiju i Belorusiju

 

Invazija Rusije na Ukrajinu unela je ogromne tektonske promene u celokupnu svetsku ekonomiju. Inflacija je sveprisutna, nestašice komponenti uzrokovane ratom i COVID-19 pandemijom traju, a kraja još uvek nema na vidiku.

U čitavoj ovoj priči najviše ispaštaju upravo građani Rusije kojima je onemogućen pristup Netflix-u, McDonalds polako nestaje sa njihovog tržišta, kompanije Google i IBM zatvaraju lokalne kancelarije i otpuštaju radnike...

U ovom trenutku se i Tajvan priključuje restrikcijama usmerenim ka Rusiji, ali i Belorusiji, a one se ogledaju u ograničavanju čipova koji se mogu izvoziti u ove dve države, piše PCGamer.

Detalji zabrane

Kako prenosi portal Digitimes, zabrana izvoza odnosi se na maltene svaki procesor proizveden u proteklih 30 ili više godina. Tajvansko Ministarstvo ekonomije donelo je odluku kako se čipovi sa sledećim minimalnim performansama ne smeju prodavati Rusiji i Belorusiji:

  • Snaga od 5 GFLOP-a
  • Radna frekvencija od 25 MHz
  • Aritmetičko-logička jedinica od 32 bita
  • Brzina eksternog povezivanja od 2,5 MB/s
  • 144 pina

Da ovo postavimo u malo drugačiju perspektivu. i386 računar kompanije Intel iz sredine osamdesetih godina prošlog veka imao je procesor brzine 12,5 MHz. Do kraja osamdesetih, brzina ovog procesora dostigla je 40 MHz.

cipovi.jpg

Gejming konzola PlayStation 2, koja se na tržištu pojavila 4. marta 2000. godine imala je snagu od 6,2 GFLOP-a i radnu frekvenciju procesora od 300 MHz. Dakle, Rusija i Belorusija neće imati pristup tehnologiju staroj tridesetak godina, ako ne i više.

Razlog zabrane

Prema navodima zvaničnika iz vlade Tajvana, razlog ovakve odluke jeste tendencija Rusije i Belorusije da moderne čipove upotrebi u vojne svrhe. Ne želimo da zalazimo u to da li je ova odluka politička (najverovatnije jeste) i da li za nju postoji adekvatno opravdanje.

Zabrana je stupila na snagu i činjenica ostaje da ove dve države više neće imati pristup modernim čipovima, makar ne onima koji se proizvode na Tajvanu. A svi znamo gde je sedište kompanije TSMC.

Počela prodaja HONOR Magic4 Pro u Srbiji

Google Maps upozorava na to kako svet diše

10604
10605
10606
10607
10608
10609