Greška

Došlo je do greške.

Svi premijum telefoni iz ove godine bi mogli imati poleđinu od stakla

06.03.2018 08:50 | 0 Mobile
Svi premijum telefoni iz ove godine bi mogli imati poleđinu od stakla


Staklo je postalo glavni materijal na premijum telefonima, a izgleda da će se ovaj trend zadržati i tokom čitave 2018. godine.

Svi telefoni visoke klase, koji su predstavljeni tokom ovogodišnjeg MWC sajma, imaju poleđinu od stakla, a ovde spadaju Nokia 8 Sirocco, Samsungovi Galaxy S9 modeli, Sony Xperia XZ2, ZTE Blade V9 i Asus Zenfone 5. Prošlogodišnji LG V30, Huawei Mate 10 i Mate 10 Pro su takođe imali staklenu poleđinu, a od ovih kompanija se očekuje da zadrže pomenuti materijal i na svojim ovogodišnjim premijum modelima.

Procurele fotografije sugerišu i da OnePlus donosi svoj novi model iz gornjeg segmenta, koji koristi staklo kao materijal, a ovo važi i za HTC koji ovakve telefone proizvodi još od početka 2017. godine. BlackBerry bi mogao biti izuzetak iz ove priče, ali ova kompanija je daleko od statusa vodećeg igrača na tržištu telefona.

Staklo je, bez sumnje, lepo na izgled, ali je i značajno krhkije od aluminijuma. Postavlja se pitanje zbog čega je staklo postalo ovoliko popularno na telefonima? Jedan od razloga je što izgleda lepo i uređaju daje luksuzniji izgled i osećaj, posebno kada imamo telefon koji košta oko 1000 dolara. Tu je i praktična upotreba, jer telefoni sa aluminijumskom poleđinom nisu kompatibilni sa bežičnim punjenjem, a ovo je jedna od ključnih komponenti premijum telefona. Korišćenje stakla takođe znači da su signali, kao što su Wi-Fi, LTE i Bluetooth, jači i da nema potrebe za nezgrapnim antenama u okviru uređaja.

Sa implementacijom stakla na poleđinu uređaja stižu i velike nadoknade za njihovu zamenu, ukoliko dođe do oštećenja. Apple naplaćuje 549 dolara za zamenu staklene poleđine na iPhone X modelu (ukoliko nemate AppleCare+), odnosno 279 dolara za prednji ekran. Za iPhone 8 i 8 Plus cene iznose 349 i 399 dolara. Samsung, sa druge strane, naplaćuje 199 dolara za popravku prednjeg panela na S8+ uređaju, odnosno 75 dolara za poleđinski panel.

Dakle, ukoliko planirate novi premijum telefon u 2018. godini, moraćete da se zadovoljite najnovijim trendom, a to su stakleni prednji i panel na poleđini. Uz sve popularnije izreze u vrhu ekrana, ove godine imamo prilično kontroverzne trendove u mobilnoj industriji.

Izvor: The Verge

Komentari

0 Dodaj komentar

LG 2018 TV linija implementira OLED, Super UHD LCD, ThinQ AI

AMD nudi besplatan Far Cry 5 uz određene partnerske konfiguracije

10104
10105
10106
10107
10108
10109