Sve izmene u izgledu koje donosi Android P

Pre objave Android P Previewa, bilo je govora o tome da će novi Android doneti veće izmene dizajna, a sada kada se softver pojavio ovo je praktično i potvrđeno

Android P Developer Preview je objavljen nedavno, a kompletna Android zajednica polako istražuje novi operativni sistem u potrazi za izmenama koje implementira u odnosu na Oreo. Kada Android P bude objavljen kasnije ove godine, sa sobom će doneti novi panel za obaveštenja, nova podešavanja, zvaničnu podršku za izrez u vrhu ekrana i gomilu sitnih izmena.Sajt Ars Technica je imao priliku da se pozabavi narednom velikom verzijom Android softvera i evo šta je otkriveno. Kompletan izveštaj o novim funkcijama i kako one rade možete pronaći ovde ili u linku izvora ove vesti.Unapređeni Material Design?Pre objave Android P Previewa, bilo je govora o tome da će novi Android doneti veće izmene dizajna, a sada kada se softver pojavio ovo je praktično i potvrđeno. Android P donosi izmene panela za obaveštenja, ambijentalni displej, izmene za podešavanja (Settings), zajedno sa manjim izmenama početnog ekrana. Van samog Android P operativnog sistema možemo videti sve veći broj redizajniranih aplikacija u Play Store-u. Do objave u septembru, novi Android OS možda uopšte neće izgledati kao Android iz prošle godine.Pored ovoga, Google donosi veću dozu “Product Sans” fonta, koji koriste i Google i Alphabet logoi. Iako novi dizajn još uvek nije zvanično definisan, mogao bi bez problema nositi naziv Material Design 2. Tu je veliki broj novih animacija, tranzicije iz aplikacije u aplikaciju i druge zanimljive izmene dizajna.
android1.jpgNovi panel za obaveštenjaPrva nova funkcija, koju će Android P korisnici verovatno primetiti jeste novi panel za obaveštenja, koji ima prerađeni dizajn i bolja obaveštenja za poruke. Implementiran je novi, beli izgled koji je dosta lepši od transparentnog iz Android 8.1 verzije, novi tasteri su lepi i čisti. Google sa svakom novom verzijom Androida donosi izmene Settings opcije, a to je slučaj i sa Androidom P. Sa novom verzijom, opcioni paneli su uklonjeni, a gotovo svaki Quick Settings taster je svojevrstan “power” taster čijim pritiskom se odlazi na odgovarajuću stranicu.Android P donosi i potpuno prerađen način kako funkcioniše osvetljenje – tu je kompletan raspon auto-osvetljenja, koje lepo funkcioniše. Ukoliko zakoračite u tamnu sobu, Android P će automatski smanjiti osvetljenje ekrana na minimalni nivo. Zakoračite na svetlo i pojačaće ih do maksimuma.Druge sitne izmeneNovi korisnički interfejs za Android P donosi i druge manje funkcije i karakteristike. Pomenućemo novi slajder za zvuk, sa kompaktnijim vertikalnim UI-jem i sa velikim brojem tastera. Ispod slajdera je, u odvojenom delu, taster pod imenom “Calls”. Ovde je moguće menjati između “Mute”, “Ring” i “Vibrate” opcija.Rotacije su takođe poboljšane, selekcija teksta ima novu opciju uvećavanja, Android for Work je dobio osveženje sa kreiranjem odvojenih “work apliakcija” koji odvajaju lične podatke os poslovnih.Naravno, već pominjana podrška za izrez u vrhu ekrana je jedna od najviše potenciranih poslednjih dana, a ovo će najviše pogodovati developerima tokom testiranja.
android3_3.jpgNeke misteriozne funkcijeAndroid P donosi i nekoliko funkcija koje ne mogu da se pokrenu, a verovatno se radi o apliakcijama koje su u razvoju. Među najzanimljivijim je funkcija pod nazivom “Slice”, a sugeriše se da bi trebalo da omogući aplikaciji da prikazuje “parčiće/delove” bilo koje aplikacije. Slices može da prikazuje tekst, fotografije, akcione tastere iz aplikacije.Tu je i ambijentalna detekcija muzike, na zaključanom ekranu koja prikazuje naziv pesme kada sedite u baru/kafiću. Takođe, “Settings Intelligence” sadrži seriju podešavanja za paljenje i tonove, koji se mogu pokrenuti automatski.
android2_15.jpgGoogle obećava još četiri developer previewa pre finalne objave Androida P, a prema onome što se iz testova može zaključiti, Android P Developer Preview deluje kao brz i iznenađujuće stabilan operativni sistem.Izvor: ArsTechnica

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi