Greška

Došlo je do greške.

Sve što treba da znate o Wi-Fi 7

26.05.2022 11:23 | 0 Hardver
Sve što treba da znate o Wi-Fi 7

 

Wi-Fi 6 i 6e se još uvek čine kao veoma novi i još uvek nedovoljno rasprostranjeni standardi, a Wi-Fi 7 je već maltene iza ugla. Štaviše, kompanije MediaTek je već demonstrirala mogućnosti svoje Wi-Fi 7 tehnologije, doduše iza zatvorenih vrata, ali znate li šta će tačno ovaj novi standard doneti?

Prema rečima Endija Dejvidsona, direktora sektora za tehnološko planiranje unutar kompanije Qualcomm, „Wi-Fi 7 donosi mnoštvo funkcionalnosti koje se mogu koristiti za postizanje ekstremnih brzina i niže latencije (manje kašnjenja), pružajući tako podršku servisima sledeće generacije“.

Šta će Wi-Fi 7 doneti?

Neke od najbitnijih karakteristika koje se pripisuju Wi-Fi 7 standardu jesu 2,4 puta veća brzina u odnosu na Wi-Fi 6 na frekvencijama 2,4 GHz, 5 GHz, i 6 GHz. Pored toga, očekuju se maksimalna brzina od 40 Gbps, poboljšan protok podataka i niže latencije, a uz sve to, i mnogo stabilnija konekcija.

dlink7.jpg

Još jedna od zanimljivih potencijalnih karakteristika Wi-Fi 7 jeste i mogućnost za bežično nekompresovano strimovanje 4K video sadržaja direktno na uređaje za virtuelnu i proširenu stvarnost. Ovo bi trebalo da vam pruži još bolje iskustvo prilikom korišćenja raznih VR i AR naočara.

Wi-Fi 7 tehnologija kompanije Qualcomm nudi i „High Band Simultenous Multi-Link“ funkcionalnost koja omogućava simultano korišćenje bežičnih mreža na različitim frekvencijama kako bi se izbegla zagušenost koja bi usporila konekciju i smanjila se latencija prilikom korišćenja.HBSML

Kada se očekuje Wi-Fi 7?

U ovom trenutku očekuje se da će Wi-Fi 7 biti sertifikovan od strane IEEE (Institut inženjera za elektriku i elektroniku) tokom 2024. godine. Međutim, prvi potrošački proizvodi, kako navodi portal Pocket-Lint, mogli bi se pred publikom pojaviti sledeće godine. U svakom slučaju Wi-Fi 7 dolazi, i to mnogo ranije nego što smo očekivali, a tehnološki giganti već sada uveliko rade na svojim rešenjima.

Dyson razvija robote za sve kućne poslove koje mi ne volimo da radimo

Nothing sprema svoj providni telefon

10203
10205
10206
10207
10208
10209