Svakog dana se otkrije na stotine novih Android malware instanci

G Dataistraživački tim je otkrio više od 750.000 novih malicioznih aplikacija samo tokom prva tri meseca ove godine.

Trenutno, devet od 10 smartfona koristi Android operativni sistem. Stoga nije veliko iznenađenje što hakeri i spameri investiraju mnogo sredstava u napade na ovaj mobilni operativni sistem. Otkriće novog malware-a u Androidu odavno već ne predstavlja udarne vesti. Međutim, zabrinavajuće je što je nivo inficiranja uređaja sve veći. Ukoliko se pogleda najnovije istraživanje, malware aplikacije se ekstremno brzo šire Android ekosistemom, a novi malver se otkrije svakih 10 sekundi.Sigurnosni istraživači kompanije G Data predviđaju da ćemo do kraja ove godine imati 3.500.000 novih malicioznih Android fajlova, ukoliko se ovaj trend nastavi. Brine i to što je nivo pretnji od malware-a na Androidu i dalje na visokom nivou, uprkos relativno redovnim sigurnosnim ažuriranjima i proverama na Play Store-u.
androidmalware2.jpgG Data dodaje da je tim otkrio više od 750.000 novih malicioznih aplikacija samo tokom prva tri meseca ove godine. Nedostatak ažuriranja je i dalje primarni razlog zašto je malware softver standardan na Androidu. Situacija je posebno alarmantna na third-party uređajima, na kojima su softverska ažuriranja još ređa. Takođe, najveći broj Android malwarea je otkriven na eksternim prodavnicama aplikacija, odnosno nepoznatim izvorima.Preporuka korisnicima je da se drže Play Store-a kada preuzimaju aplikacije, da pokušaju da proveravaju kredibilitet developera, da ne nasedaju na phishing prevare i da redovno instaliraju sigurnosna ažuriranja.Izvor: WCCFTech

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi