Greška

Došlo je do greške.

Svaka peta informacija na TikTok mreži - neistinita

15.09.2022 09:55 | 0 Software/Web
Svaka peta informacija na TikTok mreži - neistinita

Ukoliko bilo ko od vas na TikTok mreži otvori sadržaj povezan sa COVID-19 virusom, klimatskim promenama ili ruskoj invaziji na Ukrajinu u velikom broju slučajeva će dobiti potpuno neistinite informacije, objavljeno je u NewsGuard istraživanju.

NewsGuard istraživači su tražili sadržaj o aktuelnim i popularnim temama vesti na TikTok mreži, i kažu da su otkrili da skoro 1 od 5 video snimaka koje je platforma automatski predložila sadrži dezinformacije.

Popularne teme

Primera radi, pretrage za informacijama o „mRNA vakcini“, dale su pet video snimaka (od prvih 10) koji su sadržali dezinformacije, uključujući neosnovane tvrdnje da vakcina protiv COVID-19 izaziva „trajna oštećenja kritičnih organa kod dece“.

Istraživači koji su tražili informacije o abortusu, izborima 2020. godine, pobuni 6. januara u američkom Kapitolu, klimatskim promenama ili ruskoj invaziji na Ukrajinu na TikTok-u pronašli su slične obmanjujuće video snimke razbacane među snimcima koji se baziraju na činjenicama, piše AP News.

pexelsporapakapichodilok346734.jpg

Zabrinjavajući podaci

Količina dezinformacija, i lakoća kojom se one mogu pronaći, posebno su zabrinjavajuće imajući u vidu popularnost TikToka među mladima, kaže Stiven Bril, osnivač NewsGuard-a, kompanije koja se bavi praćenjem dezinformacija. Za sada NewsGuard pokriva vesti u pet zemalja: SAD, UK, Nemačka, Francuska i Italija u kojima, prema njihovim tvrdnjama prati više od 6.000 izvora vesti čime se pokriva 95% vesti u ovim zemljama.

TikTok je drugi najpopularniji domen na svetu, prema onlajn performansama i bezbednosnoj kompaniji CloudFlare, a ispred se nalazi samo Google.

Borba protiv dezinformacija

TikTok je objavio saopštenje kao odgovor na NewsGuard izveštaj u kojem se navodi da njegove smernice zajednice zabranjuju štetne dezinformacije i da radi na promociji autoritativnog sadržaja o važnim temama kao što je COVID-19.

„Ne dozvoljavamo štetne dezinformacije, uključujući medicinske dezinformacije, i uklonićemo ih sa platforme“, saopštila je kompanija.

TikTok je preduzeo druge korake za koje kaže da su namenjeni usmeravanju korisnika na pouzdane izvore. U prvom kvartalu, ova platforma je uklonila više od 102 miliona video snimaka koji su kršili njena pravila. Ipak, samo mali procenat njih je bio u suprotnosti sa pravilima protiv dezinformacija.

Tiktokreporthero.jpg

Pretraga je problematična

U izveštaju se kaže da se čini da je TikTok-ov sopstveni alat za pretragu dizajniran tako da usmeri korisnike na lažne tvrdnje u nekim slučajevima. Kada su istraživači uneli reči „COVID vakcina“ u alatku za pretragu, na primer, alatka je predložila pretrage za ključne reči uključujući „otkrivena COVID vakcina“ i „povrede izazvane COVID vakcinom“.

Međutim, kada je ista pretraga pokrenuta na Google, taj pretraživač je predložio pretrage koje se odnose na tačnije informacije o klinikama za vakcine, različitim vrstama vakcina i dopunskim buster dozama.

Porast popularnosti TikTok mreže privukao je pažnju državnih zvaničnika i saveznih zakonodavaca, od kojih su neki izrazili zabrinutost zbog privatnosti i bezbednosti njegovih podataka.

Komitet Senata za unutrašnju bezbednost i vladine poslove SAD održaće u sredu saslušanje o uticaju društvenih medija na bezbednost nacije. Glavni operativni direktor TikTok mreže, Vanesa Papas, trebalo bi da svedoči zajedno sa predstavnicima YouTube, Twitter i Meta, koja je Instagram i Facebook mreža.

Google donosi novu generaciju animiranih emodžija na Android

Razvojni put inovacija: Restrospektiva Huawei Mate serije

10504
10505
10506
10507
10508
10509