Greška

Došlo je do greške.

Striming protiv CD-a – moda ili tradicija?

05.05.2022 13:59 | 0 Software/Web
Striming protiv CD-a – moda ili tradicija?

Ko ne voli da se samo zavali u fotelju, dvosed, ili trosed, uzme daljinski upravljač i sa dva klika već utone u umirujući svet svoje omiljene TV serije ili filma? Servisi kao što su Netflix, Amazon Prime Video, Hulu, HBO Max, ali i mnogi drugi, poput novijih Apple TV+ i Disney Plus doneli su neviđeni nivo komfora i udobnosti prilikom odabira i reprodukcije video sadržaja. 

Dodajte tome i Spotify, Deezer, kao i ostale servise koji reprodukuju audio sadržaje i jasno vam je o čemu pričamo. Jednostavno, striming je promenio način konzumiranja multimedije i zatvorio čak i nekada neprikosnovene gigante poput lanaca video klubova za koji se u jednom trenutku činilo da će biti večni. Mala je uteha ovih par miliona korisnika koje će Netflix izgubiti. Čini nam se da nema vraćanja na prethodno stanje, osim za zagrižene entuzijaste za koje nema dobre slike bez pravog Blu-ray plejera i najnovijeg filma u 4K rezoluciji.

Šta je zelenije?

Da li ste se ikada zapitali kakav je uticaj na životnu sredinu? Šta je štetnije po našu planetu? Striming ili upotreba čvrstih medija (diskova) za reprodukciju video sadržaja? Jesmo li ekološki svesniji kada kliknemo na dugme iz fotelje ili ustanemo da ubacimo CD, DVD, ili Blu-ray u naš plejer?

Sa jedne strane, udar da životnu sredinu koji dolazi od upotrebe fizičkih uređaja za skladištenje podataka je jasan. Proizvodnja, a kasnije i odbacivanje zasterlih diskova ima jasan uticaj na ekologiju. Sa druge strane, ekološke posledice striminga zavise od velikog broja faktora, poput doba dana kada gledate neki sadržaj, zemlje u kojoj se nalazite, uređaja na kojem gledate taj sadržaj, i mnogo drugih faktora.pexelsbrettjordan5003397.jpg

 

Sajt Arstechnica navodi odličan primer studije objavljene 2019. godine, u kojoj je Aditija Nair, u tom trenutku profesor na Univerzitetu u Mičigenu, organizovao istraživanje u kom je uporedio razliku u uticaju na životnu sredinu između filma pogledanog na Netflix servisu i istog tog filma pogledanog na Blu-ray disku. Tim je obratio pažnju na nekoliko faktora povezanih sa ekologijom, poput potencijala za izazivanje globalnog zagrevanja zbog emisije ugljen dioksida, oštećivanja ozonskog omotača, kao i potencijala za izazivanje respiratornih problema.

Četiri puta štedljiviji

Prema rezultatima istraživanja, striming je četiri puta ekološki prihvatljiviji od alternative. Najveći razlog za to jeste sam proizvodni proces za, u ovom slučaju, Blu-ray diskove. Dok kod striminga 90 posto utroška električne energije dolazi od same reprodukcije sadržaja, kod Blu-ray diska reprodukcija odnosi samo 12 posto utroška električne energije, dok se ostatak ostvaruje tokom proizvodnje. 

Međutim, ni ovo nije finalni rezultat, jer su i sami istraživači rekli da su ovo samo rezultati koji su dobijeni u njihovoj studiji, sa njihovim parametrima, i na njihovoj lokaciji. Rezultati se mogu promeniti ukoliko je disk koji se upotrebljava, recimo, kupljen od drugog korisnika a ne nov. Isto tako, uticaj na životnu sredinu se pojačava sa rastom kvaliteta video snimka koji strimujemo.

Šta vi više volite?

Na kraju, striming sveukupno jeste ekološki prihvatljivija opcija, makar još uvek, A mi bismo želeli vama da postavimo pitanje: U koji tabor vi spadate? Jeste li tradicionalista ili ne? Da li volite moderna rešenja za striming ili čuvate VHS kasete i Blu-ray diskove na polici? Šta je vaš izbor?

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Microsoft se sprema da demonstrira silu

Huawei uređaji za celu kancelariju

10504
10505
10506
10507
10508
10509