Greška

Došlo je do greške.

Stiže Qualcomm-ov Wi-Fi 7, evo šta nam sve donosi

06.05.2022 10:03 | 0 Hardver
Stiže Qualcomm-ov Wi-Fi 7, evo šta nam sve donosi

 

Čini se da se Wi-Fi 6 protokol zadržao veoma kratko, a da je već na pomolu brža i bolja alternativa u vidu dolazećeg Wi-Fi 7 standarda koji obećava višestruko veće brzine protoka i transfera podataka i veću pouzdanost u radu. Dakle, kompanije Qualcomm najavila je Wi.Fi 7 Networking Pro seriju čipova koji će se koristiti u pristupnim tačkama za bežični internet, kućnim ruterima visokig performansi, kao i u naprednim “mesh” sistemima. 

Kako navodi kompanija Qualcomm, Wi-Fi 7 tehnologija će doneti šire kanale na frekvencijama od 320MHz koji će doneti dvostruko veću maksimalnu propusnu moć podataka u odnosu na trenutno još uvek aktuelni Wi-Fi 6 standard. Pored toga, kako navodi portal GSM Arena, ovi čipovi podržavaće četvoropojasnu konektivnost sa protokom podataka od 33Gbps preko 16 strimova, što će sve skupa doprineti što manjem broju prisutnih smenji prilikom korišćenja ovakvih čipova. 

Da se podsetimo, Wi-Fi 6 čipovi ušli su u širu upotrebu tokom 2019. i 2020. godine, što je, složićete se, veoma skoro. U ovom trenutku, kompanije poput Qualcomm-a već su dobrano ušle u trku za ostvarivanjem još većih brzina i popularizovanjem novog standarda za koji se očekuje da će se pred korisnicima pojaviti tokom sledeće godine ili početkom 2024. godine. 

 

qualcomm_1.jpg

 

Pored većih brzina i poboljšane stabilnosti tokom rada, Wi-Fi 7 će doneti i podršku za Multi-Link Operations koja će upotrebljavati više radio veza na različitim frekvencijama. Pored toga, ovaj standard podržavaće i Adaptive Interface Puncturing, tehnologiju koja prilikom korišćenja zanemaruje one kanale i frekvencije koje su previše opterećene i koje ne bi pružile očekivane brzine i stabilnost konekcije, prenosi GSM Arena

Što se tiče Wi-Fi 6, ovaj standard još uvek neće u penziju i očekuje se da če se on koristiti uporedo sa Wi-Fi 7 tehnologijama dok se ne ostvari potpuna implementacija novijeg standarda. A onda će već krenuti priče o Wi-Fi 8, i tako u krug. Tehnološki razvoj je neprestan, a pojava još jednog standarda za Wi-Fi povezivanje samo govori tome u prilog. 

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

5 pametnih telefona za svačiji ukus

Android ili iOS – ko su bolji vozači?

10203
10205
10206
10207
10208
10209