Greška

Došlo je do greške.

Stiže nam nova generacija Android Auto softvera za automobile

16.05.2022 11:55 | 0 Software/Web
Stiže nam nova generacija Android Auto softvera za automobile

 

Android Auto, operativni sistem kompanije Google namenjen upotrebi u automobilima, nije dobio značajnije unapređenje od 2019. godine, što je za standardne moderne tehnologije jako veliki period. Na opšte iznenađenje, a skoro pa pravo niotkuda, Google je najavio kako se sprema za jedno ozbiljno redizajniranje ovog operativnog sistema.

Coolwalk

Prema navodima portala AutoEvolution, ova nadogradnja koju kompanija Google priprema zvaće se Coolwalk i najverovatnije će izmeniti sve najbitnije aspekte Android Auto operativnog sistema, a samim tim i celokupno korisničko iskustvo. O čemu se tačno radi?

AndroidAuto3.jpg

 

U samoj srži projekta Coolwalk nalazi se “split-screen” mod, tj. mod za podeljeni ekran na dva dela zarad poboljšane funkcionalnosti i prikazivanja većeg broja informacija na jednom ekran, što je veoma bitno za korišćenje u automobilima. Ovakva funkcionalnost inspirisana je Apple CarPlay komandnom tablom.

Slično kao kod pomenute Apple CarPlay komandne table, najveći deo ekrana biće dodeljen aplikaciji Google Maps, ali za razliku od CarPlay operativnog sistema, vozači će ispred sebe imati i jedan dinamičan panel koji će prikazivati druge informacije: vreme, propušteni pozivi i razna obaveštenja. Isti taj panel može se koristiti za odgovaranje na tekstualne poruke putem brzih odgovora.

 

AndroidAuto6.jpg

 

Donji deo ekrana biće rezervisan za traku koja podseća na onu koja se nalazi u Chromebook uređajima. Preko nje će vozači dobijati informacije o trenutnim vremenskim prilikama i nivou baterije, dok će se sa leve strane nalaziti sekcija namenjena za Google asistenta.

Sve u svemu, nova verzija Android Auto operativnog sistema čini se mnogo modernijom od prethodne, dok će mogućnost za podeljeni ekran doneti veću funkcionalnost i poboljšano korisničko iskustvo bez potrebe za upotrebljavanjem većeg ekrana kako bi se sve neophodne informacije jasno prikazale na centralnoj tabli.

Beta na leto

Prema navodima kompanije Google, prvi vozači moći će da koriste redizajnirani Android Auto tokom leta, kada se očekuju i prve beta verzije, prenosi portal Autoevolution.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Šta je, kako radi Starlink internet i kada stiže u Srbiju?

Samsung sprema CXL RAM: kad vam zatrebaju terabajti brze radne memorije

10504
10505
10506
10507
10508
10509