Greška

Došlo je do greške.

Stigle su prve fotografije koje je zabeležio James Webb teleskop, i deluju impresivno

01.07.2022 15:07 | 0 Software/Web
Stigle su prve fotografije koje je zabeležio James Webb teleskop, i deluju impresivno

Svemirski teleskop James Webb je dobro pozicioniran na drugu Lagranžovu tačku i svi sistemi rade, navodi NASA. Nedavno, otpočelo je i fotografisanje udaljenih delova našeg kosmosa, a prema rečima naučnika, ono za šta je ovaj teleskop sposoban je neverovatno. Mi ostali ćemo morati da sačekamo samo još malo.

Komplikovano lansiranje

25. decembra 2021. godine svemirski teleskop James Webb lansiran je u svemir u 9 sati i 20 minuta po lokalnom vremenu u Kuruu u Francuskoj Gvajani. Od tada do danas prošlo je nešto više od šest meseci, a sve faze tokom putovanja do opservacione tačke udaljene više od milion kilometara od naše planete prošle su skoro pa savršeno.

Isto se može reći i za podešavanja vezana za svu komplikovanu opremu i naprednu tehnologiju u sklopu ovog teleskopa. Svi segmenti sunčanog štita su uspešno rasklopljeni, kalibracija je obavljena, i James Webb je konačno spreman da radi ono za šta je razvijan od davne 1996. godine.

33433274343_7f20f00427_c.jpg

Fotografije

Prema rečima Tomasa Zurbukena, osobe zadužene za sve naučne programe pod okriljem agencije NASA, “U ovom trenutku James Webb fotografiše kosmos. U ovom trenutku smo u procesu prikupljanja podataka sa njih, dok čekamo još neverovatnih fotografija”. Pem Melroj, zamenica administratora u NASA, izjavila je “Zbog onoga što sam videla na fotografijama osećam zahvalnost kao naučnik, inženjer i ljudsko biće”.

Neke od fotografija koje je James Webb do sada napravio donele su uvid u najdalje delove svemira do sada. Pored toga, uslikane su i atmosfere nekoliko egzoplaneta. Ovo je moguće zato što ovaj svemirski teleskop fotografiše u infracrvenom spektru on ima mogućnost da primeti kolekcije molekula ugljen dioksida i ozona, kao i drugih supstanci koje bi mogle ukazati na činjenicu da li su planete u našoj blizini pogodne za razvoj života.

Jedini problem je što ove fotografije još uvek nisu dostupne javnosti. Međutim, nećemo morati dugo da čekamo jer je NASA objavila kako ćemo 12. jula ove godine videti prve fotografije koje je napravio James Webb. Ne znamo za vas, ali mi smo ovaj datum zaokružili.

Gmail menja izgled i neke funkcionalnosti, svidelo se to vama ili ne

Samsung The Freestyle prenosivi projektor od sada je dostupan u Srbiji

10504
10505
10506
10507
10508
10509