Greška

Došlo je do greške.

Stigao je Ubuntu 18.04 LTS Bionic Beaver

27.04.2018 10:37 | 11 Software/Web
Stigao je Ubuntu 18.04 LTS Bionic Beaver


Canonical je zvanično objavio Ubuntu 18.04 LTS, kodnog imena Bionic Beaver, a najnovija verzija popularne GNU/Linux distribucije uključuje veliki broj ažuriranja, noviji Linux kernel, zaštitu od Spectre i Meltdown ranjivosti i druge izmene interfejsa i ključnih aplikacija.

Podrazumevano Ubuntu desktop okruženje je sada GNOME, umesto Unity. Tasteri za zatvaranje, minimizovanje i maksimizovanje su sada ponovo s desne strane prozora. Brojne aplikacije, uključujujući Nautilus file browser, Settings aplikaciju i Ubuntu Software store, su prerađene. Canonical je takođe prestao da nudi 32-bitni installer, mada oni koji nemaju 64-bitni procesor i dalje mogu koristiti Network installer.

Promene, koje Ubuntu 18.04 LTS Bionic Beaver donosi, uključuju:

- Ubuntu 18.04 koristi Linux kernel 4.15
- GNOME aplikacije su ažurirane na verziju 3.28
- LibreOffice je ažuriran na verziju 6.0
- To Do aplikacija je sada podrazumevano instalirana
- GNOME Shell sada podržava Thunderbolt 3
- Emotikoni su prikazani u boji u većini aplikacija
- Tu je minimalna opcija za instaliranje, koja omogućava loadovanje osnovnog desktop okruženja, veb pregledača i ključnih dodataka

ubuntu2_1.jpg

Najnovija verzija Ubuntua je dostupna ovde.

Tu je i nekoliko različitih varijanti, za one koji preferiraju drugačije desktop okruženje i glavni set aplikacija:

Kubuntu (KDE)
Lubuntu (LXDE)
Xubuntu (Xfce)
Ubuntu MATE (MATE)
Ubuntu Budgie (Budgie)
Ubuntu Studio

Izvor: Liliputing

morbius Vip member postova: 4285
Zapravo, postoji filtriranje kompatibilnih Gnome ekstenzija, samo treba odabrati Compatible with Current version. Instalacija i uklanjanje ekstenzija je pravo iz browsera, dalje može da njima upravlja Gnome Tweaks, samo ga treba ponovo pokrenuti ako je bio aktivan kad je ekstenzija instalirana. Ubuntu dock je ekstenzija zasnovana na Dash to dock, napravili su taj dock da liči na onaj iz Unity, ali su mu zato uklonili sve opcije, ne možeš da mu menjaš poziciju i veličinu, veličinu ikona, itd. Možeš da makneš Ubuntu Dock i staviš umesto njega Dash to dock, ali interesantna ekstenzija je i Dash to panel koja sve strpa u jedan bar, kao što je u većini grafičkih okruženja.
Tako da i nije tako loše kad ukapiraš kako radi, popljuvao sam ga bezveze.
morbius Vip member postova: 4285
Ja sam za sada prilično nezadovoljan kako se ponaša Ubuntu 18.04 sa Gnomom. Dobro, niko me nije terao da instaliram čim je izašao, ali bilo mi zgodno ovog vikenda da se zezam sa novom instalacijom.
Prvi put da me zadesi ozbiljan bag pri instalaciji Ubuntua: --- link --- . Zaobiđem to, ali opet nisam zadovoljan kako Gnome izgleda i ponaša se, Unity je bio bolje organizovan i Dash mi je pružao sve najbitnije na jednom mestu. Ali ajde, da se ne držimo prošlosti, Gnome je kao neka budućnost, puno mogućnosti za prilagođavanje korisniku. Problem je što te Gnome ekstenzije nisu uređene po verzijama, nemaš pojma šta sa čim radi, nemaš automatsko sređivanje mađuzavisnosti, sve je nabacano bezveze, pa se ti snalazi. Samo još da nekako napravim neku system monitor extenziju da radi, pa mogu da smatram da sam sasvim osposobio sistem na približni nivo koji sam imao ranije.
Ali ako je ovo taj vrli novi Gnome, valjalo bi ponovo posetiti malo KDE. On mi se uvek više sviđao, jedino što nije imao dobar dock.
Gosa Neregistrovan korisnik
Citiram korisnika: tesseract Da, koristim Cinnamon, meni trenutno omiljeni D.E. Na Mint-u 18.2 je sve radilo savrseno, na 18.3 je takodje sve radilo kako treba dok nisam instalirao neke patch-eve za meltdown/spectre, noviji kernel, i od tad mi usporava sistem posle par sati rada. Animacije nisu glatke nego seckaju. Pa onda restartujem…
https://www.forbes.com/sites/thomasbrewster/2018/01/10/intel-microsoft-linux-slowdown-after-meltdown-spectre-updates/#180f8306447b
tesseract Novi član postova: 114
Da, koristim Cinnamon, meni trenutno omiljeni D.E. Na Mint-u 18.2 je sve radilo savrseno, na 18.3 je takodje sve radilo kako treba dok nisam instalirao neke patch-eve za meltdown/spectre, noviji kernel, i od tad mi usporava sistem posle par sati rada. Animacije nisu glatke nego seckaju. Pa onda restartujem sistem i opet sve radi normalno, i tako u krug. Mogao bih da odradim reinstal sistema, ali me mrzi. Cekam Mint 19.
Gosa Neregistrovan korisnik
Citiram korisnika: calexx Постојао је Ubuntu gnome и до сада па ово и није неки напредак, само знак да одустају од нечега.
Morali su,pritisli ih sa svih strana da se izbaci unity.

Cooler Master najavio TUF Gaming Alliance sa Asusom

Stručnjak koji stoji iza Athlona i Ryzena prelazi u Intel

10504
10505
10506
10507
10508
10509