Greška

Došlo je do greške.

Star Wars tehnologije koje se danas razvijaju

04.05.2022 18:53 | 0 Software/Web
Star Wars tehnologije koje se danas razvijaju

 

Nekada davno u dalekoj galaksiji gledali smo tehnologije koje su bile previše apstraktne i za današnje pojmove. Iako tehnologija nije napredovala brzinom kojom smo mi želeli, i teleport nikako da postane podrazumevano prevozno sredstvo, deo onoga što znamo iz Star Wars serijala ozbiljno se razvija u laboratorijama širom sveta.

Naravno, moraćemo još da sačekamo dok ne dobijemo komercijalne svemirske brodove koji mogu da savijaju vreme i prostor, kako bi prelazili iz jedne u drugu galaksiju za tren oka, ali u međuvremenu, neke od Star Wars tehnologija konačno dobijaju svoje koliko-toliko komercijalne verzije, piše livescience.

Borbeni roboti

Roboti u redovima vojske su prisutni u poslednjih nekoliko dekada, iako i dalje nemaju narav jednog R2D2 i C3PO. Veštačka inteligencija je dovela do ozbiljnih pomaka u sferi rešavanja problema u letu, pa tako kompanije kao što su Boston Dynamics razvijaju četvrtu generaciju svojih robota. Atlas, čovekoliki robot došao je do toga da može da izdrži sprinteve, pravi salto i trči unazad, dok Spot, robot-pas predstavlja autonomnu višenamensku verziju pomoćnika.

Spot.jpg

 

Iako nisu dizajnirani baš za borbu, ne bi nam bilo svejedno da ih sretnemo u mračnoj ulici…

Svetlosni mačevi

Popularni lightsaber je možda i najkontroverznije oružje u istoriji i najpopularnije među decom svih uzrasta koje su ikada prošle pored filma, stripa ili serije Star Wars tematike. U popularnom serijalu ovo oružje se sastoji od plazma oštrice koja se uvlači kada se ne koristi, dok se u osnovi nalazi kyber kristal.

Iako su svetlosni mačevi i dalje daleko od realnosti, jedan YouTube kreator je napravi nekoliko pametnih (i smrtonosnih) laserskih mačeva koji su po svemu jako blisni onome što zovemo svetlosnim mačem. Hacksmith je još 2018. godine suštinski kreirao plazma-mač, koji se uvlači i koji postiže temperaturu od 2.200 stepeni celzijusa i može da seče titanijumski blok.

 

Umesto kyber kristala ovaj mač koristi ozbiljnu kombinaciju propana i kiseonika i zahteva pozamašni rezervoar, tako da ne možete tek tako da ga okačite o kaiš…

Landspeeder (hoverkraft)

Ako se sećate čuvenih trka sa mladim Anakinom u Star Wars: Episode I protiv Sebulbe, hoverkraftovi su omiljena vozila širom galaksije. Da li biste se začudili kada bismo vam rekli da hoverkraft postoji još od pedesetih godina prošlog veka, ali da su vozila koja ne dodiruju tlo postigla visoke brzine tek skorije.

Američke kompanije Malloy Aeronautics i Aeroflex izmislile su obećavajuće prototpove, a Mohave pustinja je posebno popularna za vožnje takovanih hover-motora…

Šta iz Star Wars serijala biste vi voleli da vidite u realnosti?

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Samsung UFS 4.0: stiže novi standard za brzu memoriju u pametnim telefonima

Memorijska kartica koja će vam trajati 16 godina

10504
10505
10506
10507
10508
10509