Greška

Došlo je do greške.

Šta je veće: kompjuter ili zrno pirinča?

26.06.2018 09:06 | 0 Hardver
Šta je veće: kompjuter ili zrno pirinča?


Mičigen Univerzitet iz SAD je ostvario novo tehnološko dostignuće, a istraživači ove institucije su proizveli "kompjuter" koji može da detektuje temperaturu, a ima veličinu od svega 0,04 kubna milimetra. Ovo je magnituda koja je manja čak i od jednog zrna pirinča.

IBM je prethodno bio rekorder, kao proizvođač najmanjeg svetskog kompjutera, međutim istraživači sa Univerziteta u Mičigenu su implementirali neke sopstvene trikove kako bi napravili još manju computing jedinicu. Istraživači su koristili kondenzatore  umesto dioda, a radili su protiv relativnog povećanja električnog šuma koji se kreira kod uređaja koji rade pod niskom količinom struje.

 

Pogledajte još: Intel smestio kvantni računar na silicijumski čip

Senzor, koji je MU kreirao, sposoban je za merenje promena u ekstremno malim oblastima, kao što su grupe ćelija u organizmu. Uređaj bi se mogao koristiti u tretmanima raka i drugih bolesti, a otvara vrata i drugim veoma uzbudljivim istraživanjima u svetu tehnologija.

Unutar ovog senzora nalazi se kompletan procesor, baziran na ARM Cortex-M0+ dizajnu, ali kada se isključi, svi podaci se izgube.Izvor: TweakTown

Komentari

0 Dodaj komentar

Samsung Galaxy S10 će gotovo sigurno imati čitač otiska prsta ispod ekrana

Micron započeo sa masovnom proizvodnjom GDDR6 memorije

10203
10205
10206
10207
10208
10209