Greška

Došlo je do greške.

Šta je blokchain, tehnologija koja stoji iza Bitcoina?

10.02.2018 13:11 | 4 Biznis IT
Šta je blokchain, tehnologija koja stoji iza Bitcoina?


Blockchain je jedan od onih termina za koje su mnogi verovatno čuli, ali nisu u potpunosti sigurni kako funkcioniše i čemu služi. U trenutno aktuelnom periodu, u kom se nalazi IT industrija, Bitcoin i druge kriptovalute su veoma popularna tema. Blockchain je upravo jedna od tehnologija koje stoje iza Bitcoina.

Blockchain je baziran na jednostavnoj ideji: kreiranje onlajn bilansa ili knjige stanja koji se deli sa svima koji koriste program, a može da se loguje svuda gde je potrebno i koristi se za sve stvari gde je potrebno. Blockchain je u potpunosti otvoren i javan, a implikacije tehnologije su značajne.

Blockchainovi su tokeni poverenja u svetu kriptovaluta i predstavljaju svojevrstan sistem praćenja. Od trenutka kada se Bitcoin, Litecoin ili druga kriptovaluta izrudare, ona se pojavi na blockchainu. Kada god se kupi ili proda, podeli na manje delove ili se bilo šta drugo desi sa kriptovalutom, ova informacija se unese u blockchain balans. I svako ko ima dodira sa kriptovalutom ima kopiju ove knjige balansa, tako da je nemoguće pretvarati se da imate kriptovalutu nekog drugog - potrebno je samo da se izvuče balans i da se vidi gde se virtuelni novac nalazi. Kako bi se obavila bilo kakva trgovina u kriptovaluti, balansi stanja moraju da se poklapaju.

Drugim rečima, blockchainovi omogućavaju transakcije sa poverenjem. Blockchain ne menja banku ali je veoma bitan, jer predstavlja instituciju u sredini - automatizuje stvari koje korisnik obično obavlja, kao što je provera falsifikata ili osiguranje da kupac i prodavac imaju siguran i verodostojan kurs razmene.

Na duge staze, sve što je potrebno pratiti može imati blockchain. Na primer, ukoliko imate blockchain za svoje fotografije, možete pratiti bilo koju fotografiju koju okačite i podešavati odobrenja za nju. Osiguravajuće firme mogu koristiti blockchain za praćenje automobila. Praktično sve stvari koje su digitalne mogu se povezati sa blockchainom.

Naravno, blockchainovi imaju i svoje limite - blockchain je snažan samo onoliko koliko su jake lozinke koje se loguju u program koji koristi blockchain. Veliki broj Bitcoina je u prošlosti bio ukraden od strane hakera, koji su se pretvarali da su korisnik ili jednostavno iznuđivali digitalni novac od drugih.

Blockchain je intrigantna tehnologija, ali koja ima dosta potencijala i zanimljivih načina upotrebe. Posebno sada, kada se blockchainovi sve više odvajaju od kriptovaluta i postaju stvar za sebe.

Izvor: Uproxx

DukeLander Moderators postova: 7751
Zamisli ga kao nakaceni fajl npr na fotografiju cije parametre i sadrzaj/promene mozes da odredjujes kako hoces.
Postavis foto negde na netu i ja je skinem, chain se dopunjuje tom informacijom. Dam je drugaru i on nesto edituje na fotografiji, opet isto ali ces i ti imati uvid sta ti se desava sa foto jer se chain deli i dopunjuje na sve tri fotografije u momentu kada imaju pristup mrezi.
Koliko god kopija tvoje fotgrafije da postoje na netu, sve ce imati isti chain tj info gde su, sta su i kako su.
Sta, kako i gde ce biti sa fotograijom si odredio parametrima.
Nikon Član postova: 206
Ако сам ишта разумео...
Значи ли то да, на пр.: хоћу да направим копију оригинала неког филма и власник права на тај филм одмах добије информацију да је напраљена копија? Да ли је то једна од могућности - тотална контрола над дигиталним власништвом било које врсте било где, где је икада дошло до приступа Мрежи и где је могуће софтверу са Мреже да приступи било којем рачунару на свету да би приверио хуz блокчејн?
Надам се да нисам био ништа јаснији од текста изнад.
Censored Član postova: 1404
Nisam ukapirao ovo za prakticnu primenu u vezi digitalnih fotografija i ostalog

DIDS 2018: Čuvari internet identiteta

Novi Winamp emulator budi nostalgiju na stara vremena

10604
10605
10606
10607
10608
10609