Greška

Došlo je do greške.

Šta je optička stabilizacija slike i zašto je važno da je vaš telefon ima?

22.07.2022 11:39 | 0 Mobile
Šta je optička stabilizacija slike i zašto je važno da je vaš telefon ima?

Optička stabilizacija stara se da fotografije koje telefon napravi budu za klasu bolje u poređenju sa slikama na telefonima koji je nemaju. Ovo je ujedno i jedna od funkcija koju brojni proizvođači ne propuštaju da naglase ukoliko je njihovi telefoni imaju.

Međutim, kako OIS zaista funkcioniše i zašto je važno da vaš telefon poseduje optičku stabilizaciju?

Šta je OIS?

Optička stabilizacija slike je tehnologija koja se koristi u kamerama i smartfonima sa ciljem da se stabilizuju sve komponente unutar kamere zadužene za pravljenje fotografija kako bi se poništili efekti drhtanja naših ruku prilikom fotografisanja i snimanja. Drugim rečima, OIS nam dozvoljava da pravimo oštrije fotografije, čak i kada se telefon pomera ili drmusa prilikom slikanja.

OIS je posebno koristan kada pravimo fotografije u noćnim uslovima ili kada na raspolaganju nemamo dovoljno svetlosti, jer je kamera duže stabilna, i zbog toga je u stanju da primi više svetla i napravi svetlije i bolje fotografije. U slučaju da vaš telefon nema optičku stabilizaciju, za postizanje fotografija identičnog kvaliteta bilo bi potrebno da koristite stativ ili neki drugi vid stabilizacije.

Treba i napomenuti da OIS rešava problem kamere koja se pomera ili drhti, ali ne može da pomogne kada se subjekat koji slikate kreće.

MOTOROLAEDGE30PRO_EuropeGALLERYSHOOT_PROFESSIONALPHOTOS1.jpg

OIS vs EIS

Optičku stabilizaciju ne bi trebalo mešati sa elektronskom stabilizacijom slike (EIS) koja zvuči kao digitalna implementacije iste tehnologije, ali je u stvari nešto potpuno drugo.

EIS se koristi pri snimanju videa i funkcioniše tako što kombinuje više kadrova u videu kako bi stvorila stabilniji snimak sa smanjenim podrhtavanjem slike.

Moguće je da kamera ima i OIS i EIS, OIS za fotografije, a EIS za video.

Kako OIS radi?

Optička stabilizacija slike funkcioniše tako što koristi kompleksan, ali i kompaktan mehanizam koji se sastoji od senzora, elektro magneta i rotora. Ove komponente pomažu pri pomeranju kamere, koja je najčešće povezana sa ostatkom telefona sistemom sličnom oprugama koji dozvoljava određeno pomeranje.

MOTOROLAEDGE30PRO_EUROPEGALLERYSHOOT_PROFESSIONALPHOTOS9.jpg

Kada vam ruka drhti prilikom pravljenja fotografija, telefon i kamera se takođe pomeraju sa njom. Senzor u OIS mehanizmu vrlo brzo detektuje smer pokreta i šalje signal eletromagnetima koji potom mogu da pomeraju senzor i tako kompenzuju podrhtavanje.

Rezultat su oštrije i jasnije fotografije.

S obzirom na to da je ova tehnologija izuzetno značajna i bitna, ona je do sada uglavnom bila rezervisana za skuplje telefone, ali stvari se polako menjaju i sada se može naći u gotovo svim cenovnim klasama telefona.

Možda najbolji primer ove evolucije dostupnosti optičke stabilizacije jesu Motorola telefoni.

Kompanija se postarala da svojim korisnicima ponudi OIS u svojim premijum modelima kao što su Edge 20, Edge 20 Pro i Edge 30 i Edge 30 Pro, ali i u modelima u srednjoj i budžetnoj klasi po znatno nižoj ceni -  kao što su Motorola G82 i G41.

PR tekst

Od danas i zvanično - WhatsApp omogućio prebacivanje poruka između Android i iOS

Facebook vraća opciju koja nam je svima nedostajala

10104
10105
10106
10107
10108
10109