Greška

Došlo je do greške.

Šta je DDR5 memorija i kolike su prednosti u odnosu na DDR4?

13.02.2022 15:09 | 0 Hardver
Šta je DDR5 memorija i kolike su prednosti u odnosu na DDR4?

 

DDR5 memorija je napravljena tako da izađe u susret zahtevima za boljim performansama u smislu većeg transfera podataka. U slučaju prethodnog DDR4 standarda akcenat je bio na manjoj i efikasnijoj potrošnji energije, radi korišćenja na mobilnim uređajima, dok je u slučaju DDR5 standarda obrnuta situacija jer je prioritet postizanje boljih performansi.

Iako su na prvi pogled gotovo iste, najveća razlika između DDR5 i DDR4 memorija je na nivou arhitekture samog modula. DDR5 modul komunicira sa centralnim procesorom preko dva nezavisna 32-bitna kanala za podatke + 8 bita za ECC) u odnosu na DDR4 koji to čini preko jednog 64-bitnog kanala za podatke i  8-bita za ECC).

Gledajući arhitekturu DDR5 DIMM modula on je podeljen na levu i desnu stranu, onim famoznim zarezom između pinova i svaku stranu opslužuje po jedan od dva pomenuta 32-bitna kanala za podatke. RCD ili “Register Clock Driver” obezbeđuje četiri operacije po kloku svake strane RAM modula u odnosu na dve kod DDR4 memorija.

Uz to je unapređenje performansi kod DDR5 memorije je postignuto povećanjem količine podataka prilikom svakog pojedinačnog prenosa na relaciji centralni procesor i RAM (Burst Length) sa 8B (DDR4) na 16B (DDR5), to znači da u jednom prolazu memorijski kontroler može da pristupi 64B podataka u DDR5 memoriji i to po jednom nezavisnom kanalu ili polovini DIMM DDR5 modula. Na taj način se omogućuje veći transfer podtaka korišćenjem tehnike tzv “preplitanja” podataka tj principa istovremenog pristupa podacima u više nezavisnih kanala memorije od strane procesora, a što je od krucijalne važnosti u slučaju više-jezgarnih modela.

Nego da ne pričamo mnogo, pogledajte video sa našeg YouTube kanala na temu razlika između ove dve generacije memorijskh modula

 

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Lost Ark postavila novi rekord u broju istovremenih igrača na Steamu, sa preko 1,3 miliona gejmera onlajn

Pojavili su se renderi i lista specifikacija za Oppo Find X5 Pro

10203
10205
10206
10207
10208
10209