Greška

Došlo je do greške.

Sprema se rast cena NAND flash memorije

31.03.2022 13:40 | 0 Hardver
Sprema se rast cena NAND flash memorije

 

Cene računarskih komponenti nikako da se stabilizuju, pa nas pored očekivanog smanjenja cene grafičkih karti u narednom vremenskom periodu čeka i rast cena jedne druge komponente, a to su NAND flash memorije.

Pred kraj januara ove godine, kompanije Kioxia (bivša divizija kompanije Toshiba za proizvodnju modula za skladištenje podataka) i Western Digital pretrpele su kontaminaciju unutar svojih proizvodnih pogona. Do kraja februara, oba proizvođača nisu mogla da se vrate na puni kapacitet proizvodnje računarskih komponenti.

Kako je poznato, Western Digital i Kioxia zajedno proizvode više NAND memorijskih modula od svih drugih imena u industriji i imaju više od trećine tržišnog udela u ovom segmentu. Tokom nemilog događaja u januaru, procenjuje se da je kontaminirano najmanje 6.5 eskabajta flash memorije, što će uveliko uticati na dostupnost, ali i cene, 3D NAND flash memorije.

Da postavimo stvari u perspektivu, jedan eksabajt predstavlja 2014 petabajta, dok je jedan petabajt jedinica koja u sebi sadrži 2014 terabajta. Dakle, neupotrebljiva je ogromna količina memorije.

 

Ako ste propustili: Šta je DDR5 memorija i kolike su prednosti u odnosu na DDR4?Upravo zbog ove kontaminacije je dostupnost NAND flash memorije na globalnom tržištu znatno opala, što će dovesti do povećanja cene od 5 do 10 posto tokom drugog kvartala ove godine. U ovom trenutku, Western Digital i Kioxia mahom proizvode SSD i eMMC komponente. Prema navodima izvršnog direktora kompanije Phison, koja proizvodi kontrolere za NAND flash memorijske čipove, rekao je da će se problemi u ovom segmentu najviše osetiti sredinom maja i da će povećanja cena trajati do kraja juna.

Sa druge strane, i proizvođači računara su umanjili broj narudžbina ovih memorijskih modula zbog kombinacije rastućih cena i smanjene dostupnosti. Trenutno, ciljani datumi za dostavu NAND flash memorijskih modula su produženi od strane kompanije Kioxia i Western Digital. Sa druge strane, kupci se okreću drugim kompanijama poput Samsunga sa ciljem da nadomeste nedostatak.

Za kraj, kako prenosi Expreview, prema navodima kompanije TrendForce, cene eMMC i SSD modula nastaviće da rastu do maksimalnih 10%. Što bi se reklo, nikako da dođemo na zelenu granu.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Apple i Facebook davali podatke hakerima koji su se pretvarali da su zvaničnici policije

Dva nova Realme telefona prošla su sertifikaciju u Kini, evo šta znamo o njima

10203
10205
10206
10207
10208
10209