Greška

Došlo je do greške.

Spektakl bez konkurencije - Samsung S95B QD-OLED TV

02.08.2022 18:24 | 0 Multimedija
Spektakl bez konkurencije - Samsung S95B QD-OLED TV

 

Istorija OLED tehnologije je prilično duga i počinje još 1987. godine kada je čuveni Kodak počeo da je razvija za svoje digitalne kamere, dok je privilegija da prvi napravi OLED televizor pripala Sony-u još 2010. godine. Prednosti OLED-a u pogledu savršene crne boje, izvanrednog odziva i praktično beskonačnog kontrasta i to na nivou piksela su ovaj vid panela u teoriji činile idealnom tehnologijom za moderne ekrane. No, iako su sa razvojem sopstvenih OLED TV panela u to vreme krenule mnoge vodeće kompanije, praktično jedina koja je uspela da savlada tehnologiju u smislu performansi i dugotrajnosti je korejski LG, koji je od tada praktično postao i jedini proizvođač OLED TV panela, kao i dobavljač za sve ostale koji su proizvodili televizore sa ovom tehnologijom.

Od tada je prošlo više od decenije, a kako je trenutni fokus razvoja više na Mini LED, a pogotovo na Micro LED tehnologiji, praktično smo digli ruke od pomisli da bi neko osim LG-a mogao da se uključi u OLED trku. A onda nas je tokom prošle godine iznenadila vest da Samsungova Display divizija, koja je zasebna kompanija u okviru grupacije, razvila novi tip OLED panela namenjen upravo velikim ekranima, tačnije monitorima i televizorima. Samsung naravno nije novajlija kada je OLED u pitanju, jer su njihovi AMOLED paneli praktično najbolje što postoji u svetu mobilnih telefona, ali su veliki paneli ipak potpuno druga priča, pogotovo s obzirom na drugačije zahteve i izazove koje televizori postavljaju pred njih.

I zaista, QD-OLED, kako se naziva ova nova tehnologija je nešto potpuno drugačije i od AMOLED-a, ali i od tehnologije koja se nalazi u LG OLED panelima. Zato smo još od njene najave, a naročito nakon potvrde da ćemo zapravi videti i Samsung televizore sa QD-OLEDom bili jako nestrpljivi i uzbuđeni da vidimo kako to radi i da li može doneti više od onoga što smo videli do sada i zaobići neka od ograničenja LG OLED panela koji su kroz mnoge generacije dostigli zrelost, ali čini se i tehnološki zenit svojih mogućnosti. Pogledajmo šta nam donosi Samsung na svom novom, sjajnom S95B QD-OLED TV modelu.

 

Motorola odložila promociju Razr 2022 i X30 Pro zakazanu za danas

Koliko smo daleko od potpunog recikliranja baterija za električna vozila?

10304
10305
10306
10307
10308
10309