Greška

Došlo je do greške.

SpaceX u dimu

11.05.2022 11:27 | 0 Biznis IT
SpaceX u dimu

 

Kolonizacija Marsa, ma šta je to? Hop, i Mars. Ili tako makar jednostavno zvuči kada poznati marketinški mag, a nekadašnji izumitelj, Ilon Mask govori. Međutim, čini se da stvari ipak nisu toliko jednostavne, a njegov svemirski program SpaceX naleteo je na nove i nepredviđene probleme sa svojim pogonskim raketama. 

Debakl se dogodio prekjuče uveče u pogonu kompanije SpaceX u mestu Mekgregor u saveznoj državi Teksas. Motor oznake Raptor, koji bi trebalo da pruži neophodan pogon svemirskim letelicama naziva Starship, očigledno je razvio neki problem na koji inženjeri ove kompanije nisu računali prilikom testiranja, pogotovo imajući u vidu da je ovaj model motora do sada funkcionisao suštinski dobro, sa samo jednim kvarom.

Kompanija SpaceX pristupila je učestalom testiranju najnovijih motora ove serije, Raptor 2, tokom meseca decembra, a do sada je bilo dva kritična kvara na ovim motorima. Poslednji test, koji se dogodio pre dva dana u Teksasu u 19:00 po lokalnom vremenu, završio se u plamenu i dimu, piše WCFtech.

 

Raptor2.jpg

 

Prilikom testiranja ovog motora, on se isključio nedugo nakon paljenja, ali oko četiri sekunde nakon neplaniranog isključivanja motora, pojavio se plamen sa desne strane testne građevine, a ubrzo nakon toga je dim prekrio ceo motor. Sam epilog ovog neuspelog testiranja za sada nije poznat, a ceo događaj možete videti na ovom snimku

Kompanija SpaceX planira da ostvari najmanje 230 tona potiska kako bi napravila značajniji pomak u odnosu na prethodnu verziju ove pogonske jedinice. Ovaj motor koristi kombinaciju metana i tečnog kiseonika kao pogonsko gorivo. 

Do sada, kompanija SpaceX beležila je opipljiv napredak sa novom serijom svojih motora, a ovo je prvi ozbiljniji korak unazad. Svakako, svaki pomak u svemirskom istraživanju pozdravljamo, pa se tako nadamo i da će ova kompanija u vlasništvu Ilona Maska pronaći rešenje za ove neplanirane probleme.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Apple se sprema za savitljivu budućnost

Kraj jedne ere – Apple prestaje da pravi uređaj koji ih je proslavio

10604
10605
10606
10607
10608
10609