Sony predstavio tri nova fotoaparata

Kompanija Sony je predstavila tri nova fotoaparata, model α7R II iz popularne α serije poznate profesionalcima, te modele RX100 IV i RX10 II namenjene entuzijastima

Kompanija Sony je predstavila tri nova fotoaparata, model α7R II iz popularne α serije poznate profesionalcima i modele RX100 IV i RX10 II namenjene entuzijastima koji stižu u kompaktnom dizajnu.
Model α7R II (ILCE-7RM2), novi fotoaparat bez ogledala, punog formata poseduje Exmor R CMOS senzor viđen kod fotoaparata sa zamenjivim objektivom. Exmor R CMOS je senzor punog formata od 35mm sa pozadinskim osvetljenjem, koji se odlikuje visokom rezolucijom (približno 42.4 efektivna megapiksela) kao i visokom osetljivošću (od 100 do 25600 ISO vrednosti, sa mogućnošću proširenja na 50 do 102400 ISO vrednosti). Ostvarena je najšira pokrivenost autofokusom kod senzora punog formata sa 399 AF tačaka sa faznom detekcijom, koje sa 25 AF tačaka sa detekcijom kontrasta postižu za 40 odsto veću brzinu od prvobitnog modela α7R. Korišćenjem naprednog algoritma za detektovanje pokreta u režimu uzastopnog snimanja u kombinaciji sa brzim hibridnim autofokusnim sistemom postiže se brzina do pet kadrova u sekundi sa automatskim praćenjem fokusa.
Sony predstavio Xperia Z3+ telefon
Poboljšano XGA OLED Tru-Finder tražilo sa dvostranim asferičnim sočivima omogućava do sada najveće uvećanje, od 0,78x., dok je ZEISS T premaz u službi smanjenja neželjenih refleksija koje mogu smetati pri snimanju.
Novi α7R II predstavlja dodatak Sony kolekciji FE objektiva (E-mount objektivi punog formata od 35mm) i dolazi sa brzim BIONZ X procesorom koji omogućava beleženje snimaka i slika sa izuzetnim prikazom detalja uz malo šuma. Fotoaparat ne poseduje niskopropusni optički filter.
Izuzetno izdržljiv zatvarač koji traje oko 500.000 ciklusa karakteriše dvostruko manje vibracija u poređenju sa prethodnikom α7R II modela. Fotoaparat takođe može da se koristi u režimu nečujnog okidanja koji omogućava tiho snimanje, bez vibriranja ili pomeranja senzora.
Novi vodeći Sony fotoaparat je opremljen inovativnim stabilizatorom slike koji je prilagođen visokoj rezoluciji. Ovaj sistem, „pozajmljen” od čuvenog modela α7 II, ispravlja podrhtavanje fotoaparata duž pet osa, uključujući ugaono podrhtavanje, podrhtavanje duž horizontalne i vertikalne ose, kao i rotaciono podrhtavanje.
Stabilizator slike i Sony α objektivi sa optičkim SteadyShot režimom pružaju maksimum stabilizacije i jasnoće, a performanse ne izostaju ni prilikom korišćenja kompatibilnog adaptera za Sony α A-mount objektive bez sopstvene stabilizacije. Efekti stabilizacije se mogu videti uživo na LCD ili OLED tražilu fotoaparata. Ovo je prvi put da autofokusni sistem fotoaparata bez ogledala može da postigne sjajne performanse uz objektive koji su dizajnirani prvenstveno za DSLR fotoaparate.
Mogućnosti beleženja video zapisa ovog modela uključuju snimanje u 4K rezoluciji (QFHD 3840×1260) u režimu Super 35mm crop, kao i u režimu punog formata, što je prvi put ostvareno u kategoriji digitalnih aparata.
Fotoaparat koristi napredni XAVC S format koji snima velikom brzinom od 100 Mbps tokom 4K snimanja i 50 Mbps tokom FHD snimanja. Takođe, korisnicima su na raspolaganju brojne funkcije za profesionalno snimanje poput Picture Profile, S-Log2 Gamma i S-Gamut, HD snimanje brzinom od 120 kadrova u sekundi (720p), vremenske oznake, direktnog HDMI izlaza i druge.
Model α7R II je napravljen od legure magnezijuma zahvaljujući kojoj udobno i stabilno leži u ruci, dok su rukohvat i okidač redizajnirani u odnosu na prethodni model. Dizajn ovog modela karakteriše  i novi mehanizam koji olakšava zaključavanje kotačića, kao i niz prilagodljivih funkcija koji će odgovarati i najzahtevnijim fotografima.
Iz kompanije Sony stižu i dva nova modela iz Cyber-shot serije — RX100 IV i RX10 II. Oba modela poseduju prvi slojeviti Exmor RS CMOS senzor sa priloženim DRAM memorijskim čipom. Brza obrada signala u saradnji sa memorijskim DRAM čipom omogućava pet puta brže učitavanje slikovnih podataka i pruža niz opcija koje su do sada bile dostupne na nekoliko odabranih profesionalnih fotoaparata. Model RX100 IV nudi kontinuiranu brzinu okidanja do 16 kadrova u sekundi, dok model RX10 II pruža brzinu do 14 kadrova u sekundi.
sony2_8.jpg
Ljubitelji tehnike usporenog snimka će sada moći da zabeleže detalje nestalnih trenutaka sa 40 puta usporenijim snimanjem u odnosu na dosadašnji standard. Snimak se može optimizovati u skladu sa brzinom objekta izborom između 1000, 500 ili 250 kadrova u sekundi i formata od 50p ili 25p.
Veoma brzo učitavanje senzora zaslužno je i za veliku brzinu Anti-Distorsion zatvarača (maksimalna brzina je 1/32000 sekundi) donoseći oštre i kristalno jasne slike i sa potpuno otvorenom blendom na nivou osvetljenja do EV19.Takođe, značajno je umanjena distorzija kotrljajućeg zatvarača, koja se često javlja kod fotografisanja brzih subjekata.
Novi modeli su prvi Cyber-shot fotoaparati koji nude snimanje u 4K rezoluciji (QFHD 3840x 2160) za uživanje u kadrovima prepunim detalja. Ovako kvalitetni rezultati su postignuti korišćenjem XAVC S formata, koji snima brzinom od 100 Mbps u 4K rezoluciji i od 50Mbps tokom FHD snimanja.
Ova dva inovativna modela se razlikuju i u pogledu kapaciteta za snimanje u 4K rezoluciji. Dok se profesionalniji RX10 II model odlikuje snimanjem u 4K rezoluciji u dužem vremenskom periodu (do 29 minuta), kompaktniji model RX100 IV ima mogućnost snimanja klipova u 4K rezoluciji u trajanju do pet minuta. Oba fotoaparata se takođe mogu pohvaliti i dodatnim profesionalnim funkcijama poput Picture Profile, S-Log2/S-Gamut i drugih. Takođe, modele RX100 IV i RX10 II karakteriše unapređena dvostruka funkcija, tj. jednostavnim klikom na okidač tokom snimanja u 4K rezoluciji je moguće i beleženje fotografija od 16.8MP u nekom od 11 različitih obrazaca kompozicija.
Model RX100 IV zadržava kompaktni dizajn RX100 porodice i donosi ZEISS Vario-Sonnar T 24-70mm (ekvivalent 35mm aparata) F1.8-F2.8 objektiv, dok je RX10 II naslednik izgleda originalnog RX10 modela i dolazi sa ZEISS Vario-Sonnar T 24-200mm (ekvivalent 35mm) F2.8 objektivom.
sony3_3.jpg
Obe kamere su opremljene novim visoko kontrastnim XGA OLED Tru-Finder elektronskim tražilom sa približno 2.35 miliona individualnih tačaka rezolucije, za veran prikaz slike. Model RX100 IV zadržava prilagodljivo elektronsko trazilo (EVF) sa ZEISS T premazom, po kome pamtimo i RX100 III, model koji je predstavljen prošle godine.
Unapređeni Fast Intelligent autofokus (AF) pruža veliku brzinu i preciznost prikaza kontrasta objekta u pokretu u samo 0.09 sekundi. Jednostavnim polupritiskom na okidač AF algoritam koji je napravio Sony omogućava prepoznavanje i fokusiranje objekata mnogo efikasnijom brzinom u poređenju sa starijim modelima.
U skladu sa sofisticiranim dizajnom kamera iz RX100 serije kreirana je i elegantna, mekana, kožna futrola (model LSC-RXG), dostupna u braon i crnoj boji. Sva tri nova fotoaparata kompanije Sony kompatibilna su sa WiFi i NFC tehnologijom i brojnim aplikacijama Sony PlayMemories Mobile koje nude niz kreativnih opcija za fotoaparate.
Izvor: Sony
Sve informacije vezane za Sony, možete pogledati na Sony hub-u na Benchmark sajtu
 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi