Greška

Došlo je do greške.

Sony razvija senzor od 100 MP

22.06.2022 12:38 | 0 Mobile
Sony razvija senzor od 100 MP

Flagship pametni telefoni kompanije Samsung već nekoliko godina unazad imaju kameru rezolucije 100 megapiksela (Samsung Galaxy S20 Ultra, Galaxy S21 Ultra, i Galaxy S22 Ultra). Do sada, konkurentski telefoni kompanija Apple i Google fokusirali su se na senzore manjih rezolucija i napredne algoritme za obradu slike. Međutim, portal PhoneArena prenosi kako bi stvari uskoro mogle da se promene. 

Senzor od 100 MP 

Senzor koji se koristi u prethodne tri generacije Samsung flagship mobilnih telefona jeste ISOCELL HMX rezolucije čitavih 108 megapiksela. Ovaj senzor ima otvor blende od f/1.8, optičku stabilizaciju slike i laserski autofokus. 

Međutim, Samsung ne želi da stane tu, već nastavlja da ostavlja konkurenciju u prašini, makar kada je sirova rezolucija senzora u pitanju. Pre nekog vremena, demonstriran je senzor rezolucije 200 MP koji bi mogao da se nađe u Samsung Galaxy S23 ultra telefonu (ISOCELL HP1). A svi znamo da brojke umeju da impresioniraju. 

Apple, Google, i Sony 

Sa druge strane spektra i filozofije fotografisanja mobilnim telefonom nalaze se konkurentske kompanije Apple i Google koje su do sada birale senzore nižih rezolucija uz napredne algoritme za procesiranje fotografija. Na primer, iPhone 13 mobilni telefoni i dalje imaju kameru rezolucije 12 MP, dok Google Pixel i Google Pixel 6 Pro imaju glavnu kameru rezolucije 50 MP. 

Šta se to sprema 

Sony razvija senzore koji se koriste u Apple i Google mobilnim telefonima. Prema informacijama poznatog insajdera Digital Chat Station, i ova kompanija otpočela je razvoj prve kamere rezolucije 100 MP koji bi trebalo da bude deo IMX8 serije senzora. 

Ovaj senzor trebalo bi da bude namenjen uređajima srednje kategorije. Pored toga, Sony razvija i novi IMX9 senzor koji bi trebalo da bude direktni konkurent Samsung ISOCELL GN2 kameri rezolucije 50 MP. 

Svi znamo da rezolucija senzora nije jedina stavka koja određuje kvalitet fotografija. Štaviše, rezolucija je često manje bitna od otvora blende, veličine senzora, veličine piksela, kao i drugih bitnih karakteristika. Međutim, dok Samsung govori o 200 megapiksela, čini se da konkurencija više ne sme toliko da zaostaje ni u igri velikih brojki. 

Source: phonearena

Edge može ono što Chrome ne može

Xiaomi Electric Scooter 4 Pro, mnogo više od običnog električnog trotineta

10104
10105
10106
10107
10108
10109