Greška

Došlo je do greške.

Solana pravi svoj kripto-telefon pod nazivom Saga

27.06.2022 10:36 | 0 Mobile
Solana pravi svoj kripto-telefon pod nazivom Saga

 

U suštini, novi telefon nije nastao „od nule“, već je u pitanju hardverski modifikovana verzija najavljenog Osom OV1 telefona. Kompanija Osom se sastoji od inženjera i dizajnera koji su radili na razvoju Essential Phone telefona predstavljenog 2017. godine, a koji su sada promenili mogućnosti svog telefona da bi postao savršeni alat za pristup svetu kriptovaluta, decentralizovanih aplikacija, Web3 i NFT-ova.

Na zvaničnoj prezentaciji u Njujorku 23. juna, CEO kompanije Solana, Anatoli Jakovenko je najavio njihov pametni telefon koji je nazvan Saga, a koji je napravljen u saradnji sa kompanijom Osom. Cena telefona je 1000 dolara, prednarudžbe su krenule odmah i potrebno je da platite inicijalnih 100 dolara da biste rezervisali svoj telefon koji će se isporučivati u prvoj četvrtini 2023. godine.

Saga.jpg

Specifikacije

Novi telefon po većini svojih specifikacija ne odudara mnogo od najboljih flagship telefona velikih kompanija. Saga kripto-telefon pokreće Snapdragon 8 gen 1, ima 12 GB RAM-a i 512 GB skladišne memorije. Tu je 6,67-inčni OLED ekran na 120 Hz, kao i sistem sa 50 MP glavnom i 12 MP širokougaonom kamerom.

Ono što je zanimljivije od hardverskih specifikacija je po čemu se ovaj telefon razlikuje od drugih, sličnih modela. Zahvaljujući specijalnom hardveru, ovaj Android telefon će funkcionisati kao vaš hardverski novčanik, ali će, pored toga podržavati i decentralizovane aplikacije koje se oslanjaju na Solana blokčejn.

Sam CEO kompanije Solana je naglasio da je ovo telefon namenjen ljudima koji su već uključeni u svet kriptovaluta, NFT-ova i Web3 tehnologija. Paralelno je predstavljen i Solana Mobile Stack, otvorenu prodavnicu decentralizovanih aplikacija (dApp) koji će raditi na Saga telefonu. U suštini Solana pravi platformu za svoj uređaj na kojoj će se naši kripto-aplikacije, digitalni servisi i digitalni proizvodi. Sve ovo će biti dostupno preko Solana Mobile Stack prodavnice, koja će biti dostupna i drugim proizvođačima Android telefona, prenosi TheVerge.

solana2.jpg

Jakovenko je odgovarajući na pitanja rekao i da je prošlo 13 godina od kada je Bitcoin pušten i da Apple nijednom dosad nije najavio ništa vezano za kripto ni na jednoj svojoj kripto-konferenciji, te da je bilo vreme da oni uzmu stvari u svoje ruke.

Za razliku od proizvođača koji već nude svoje kripto novčanike na telefonima, kao što je Samsung, Jakovenko kaže da će Saga telefon i Solana Mobile Stack omogućiti bolje iskustvo za korisnike. Iskreno se nadamo da će Saga videti svetlo dana u najavljenom vremenskom okviru, jer smo već imali prilike da vidimo ozbiljnije proizvođače telefona kako pokušavaju da urade nešto slično, ali bez mnogo uspeha. Je l’ neko pomenuo HTC?

Kraj podrške za Windows 8.1

NASA želi nuklearne reaktore na Mesecu

10104
10105
10106
10107
10108
10109