Greška

Došlo je do greške.

Snapdragon 8 Gen 1 predstavljen sa novim ARMv9 CPU jezgrima, novom Adreno GPU arhitekturom

01.12.2021 11:05 | 0 Mobile
Snapdragon 8 Gen 1 predstavljen sa novim ARMv9 CPU jezgrima, novom Adreno GPU arhitekturom

 

Qualcomm je predstavio svoj čipset sledeće generacije za vodeće Android uređaje i donosi poboljšanja širom sveta. Na neki način, to je čist raskid od prethodnih dizajna jer se prelazi na novi skup instrukcija ARMv9 i novu šemu imenovanja. Nećemo morati dugo da čekamo da ga vidimo na delu, prvi komercijalno dostupni telefoni sa novim čipom će izaći pre kraja godine.

Upoznajte Snapdragon 8 Gen1 – sa novom šemom imenovanja, cifra za klasu (8 je vodeći) i generaciju. To je prvi Qualcomm-ov 4nm čipset i prvi koji koristi ovu novu generaciju CPU arhitekture. Ima mnogo toga da se priča o hardveru kamere, pa ćemo to izložiti u posebnom delu.

CPU ima dizajn tri klastera, međutim, jezgra su sada zasnovana na ARMv9 dizajnu. To znači da je glavno jezgro Cortex-X2 i da će raditi na 3,0 GHz. U pozadini su tri brza jezgra zasnovana na Cortex-A710, koja će raditi na 2,5 GHz, i četiri efikasna jezgra zasnovana na A510 koja rade na 1,8 GHz, prenosi GSM Arena.

Sve u svemu, novi CPU će biti 20% brži od onog u Snapdragon 888, a istovremeno će smanjiti potrošnju energije do 30%.

 

qualcommSnapdragon2021.jpg

 

 

Novi Adreno GPU obećava povećanje performansi od 30% i uštedu energije do 25% zahvaljujući svojoj novoj arhitekturi. Qualcomm je zapravo razvio tri Elite Gaming funkcije, od kojih će jedna omogućiti programerima da uspostave ravnotežu između performansi i energetske efikasnosti.

Adreno Frame Motion Engine omogućava GPU-u da prikaže igru dvostruko većom brzinom kadrova dok koristi istu količinu energije. Alternativno, može zadržati FPS isti dok smanjuje potrošnju energije za polovinu.

Još jedna nova karakteristika je volumetrijsko prikazivanje na radnoj površini. Volumetrijsko osvetljenje se koristi za dramatične svetlosne efekte, npr. "Božji zraci" koje dizajneri izgleda toliko vole. Takođe je novost Variable Rate Shading Pro, VRS zasnovan na slikama koji bi trebalo da pojednostavi integraciju VRS-a u više igara. Qualcomm se udružio sa nekim od najvećih programera igara kako bi osigurao da njihove igre najbolje iskoriste hardver.

Snapdragon 8 Gen 1 ima integrisani X65 5G modem, koji podržava i sub-6 i mmWave operacije i može da isporuči teorijske vršne brzine od 10 Gbps. Po prvi put takođe podržava agregaciju operatera za uplink.

 

 

Lokalna povezanost ima podršku za Wi-Fi 6 i 6E, kao i poboljšanja Bluetooth-a. Novi čip može da emituje CD audio bez gubitaka preko Bluetooth LE tehnologije. Podržava Bluetooth LE Audio, što predstavlja veliki napredak u odnosu na postojeću tehnologiju. Funkcija Broadcast Audio omogućava da jedan izvor emituje jedan ili više audio strimova na neograničen broj prijemnika. Stereo snimanje će takođe biti podržano.

Qualcomm je takođe radio na poboljšanju bezbednosti čipa uvođenjem Trust Management Engine-a, koji će se nalaziti ispod hipervizora (koji je predstavljen sa 888). TME će ostati bezbedan čak i ako su bezbednosne zone iznad njega ugrožene.

Prvi flagship uređaji koje pokreće Snapdragon 8 Gen 1 biće lansirani pre kraja godine. Qualcomm je u svom saopštenju za štampu potvrdio da nekoliko brendova sarađuje sa proizvođačem čipova na lansiranju pametnih telefona sa Snapdragon 8 Gen 1. To su Black Shark, Honor, iQOO, Motorola, Nubia, OnePlus, Oppo, Realme, Redmi, Sharp , Sony Corporation, Vivo, Xiaomi i ZTE.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Zoom uvodi automatska ažuriranja za sve korisnike Windows-a i Mac-a, a ne samo za poslovne korisnike

Motorola Edge X30 stiže 9. decembra sa Snapdragon 8 Gen 1 čipsetom

10104
10105
10106
10107
10108
10109