Greška

Došlo je do greške.

Sledeći Apple mobilni čip mogao bi se osloniti na 5nm+, 4nm verovatno stiže 2022.

20.11.2020 09:07 | 0 Hardver
Sledeći Apple mobilni čip mogao bi se osloniti na 5nm+, 4nm verovatno stiže 2022.

 

Apple je ove godine preuzeo primat u industriji pametnih telefona sa procesorom A14 Bionic, što se dešava prvom pametnom čipu zasnovanom na 5nm procesu. Kao što se očekivalo, A14 Bionic je postavio nova merila performansi za čipove pametnih telefona. Čini se da će Apple verovatno zadržati vodeću ulogu u industriji pametnih telefona odabirom još efikasnijeg procesa od 5 nm+ sledeće godine, a možda će se prebaciti na TSMC-ov 4nm proces 2022. godine.

Najnovije spekulacije stigle su zahvaljujući izveštaju TrendForce-a koji tvrdi da će Apple iskoristiti TSMC-ovu naprednu liniju za 5 nm + za izradu A15 Bionic čipa koji će se naći na iPhone i iPad uređajima naredne generacije. Što je još važnije, tempo inovacija nastaviće se i u narednoj godini, jer se očekuje da TSMC dodatno smanji veličinu na 4nm, a Apple će biti među prvima koji će ga iskoristiti za svoj A16 Bionic čip.

 

Pogledajte još: MacBook-ovi sa M1 čipsetom mogu pokretati neke Windows aplikacije, pa čak i igre

Kao opšte pravilo, manji proces znači veću efikasnost i bolje performanse kada su u pitanju procesori. „Gledajući unapred do 2021. godine, pored Apple-ovih 5nm+ pločica za A15 Bionic SoC“, navodi se u izveštaju u vezi sa Apple-ovim prelaskom na proces od 5nm+ sledeće godine. „Na osnovu trenutnih podataka, velika je verovatnoća da će Apple nastaviti da proizvodi svoje A16 SoC-ove pomoću 4nm procesne tehnologije“, dodaje se. Pored toga što će kompanija iskoristiti TSNM-ove manje nodove, sledeće godine bi mogla početi i probna proizvodnja probne serije predstojećih AMD-ovih Zen 4 CPU-a zasnovanih na 5 nm.

Međutim, takođe je vrlo verovatno da će se Apple osloniti na TSMC-ov 5nm + i 4nm proces za proizvodnju novijih internih silicijuma za buduće Macove, nakon izrade 5nm Apple M1 čipa koji se već probio do novog Macbook Air, MacBook Pro i Mac Mini. Biće zanimljivo videti koliko poboljšanje performansi može Apple da isporuči sopstvenim PC čipovima nakon prelaska na sve manje i energetski efikasnije nodove.

Izvor: Pocketnow

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Komentari

0 Dodaj komentar

Testirali smo za vas: OnePlus 8T (video)

Najava Cyberpunk 2077 konačno prikazuje igru koju ćete zaista igrati po lansiranju

10203
10205
10206
10207
10208
10209