Greška

Došlo je do greške.

Sjedinjene Američke Države žele dominaciju i u proizvodnji čipova

12.08.2022 13:39 | 0 Biznis IT
Sjedinjene Američke Države žele dominaciju i u proizvodnji čipova

Globalna nestašica čipova i trenutne tenzije između Kine i Tajvana dovela su do potrebe za razvijanjem alternativnih rešenja, a ko bi drugi nego Sjedinjene Američke Države bile idealno tle za novu eru proizvodnje čipova. Kompanija Micron se sa tim slaže pa tako obećava velike investicije u pogone za proizvodnju čipova na američkom tlu.

Novi zakon

Cilj Sjedinjenih Američkih Država na geopolitičkom i makroekonomskom planu jeste prebacivanje što većeg dela proizvodnje natrag u okrilje svojih granica, a proizvodnja čipova samo je jedan aspekt tih tendencija. Na primer, TSMC jeste jedan od najvećih proizvođača čipova na svetu, ali svi ti čipovi izrađuju se prema nacrtima američkih kompanija, poput Intel, AMD, Nvidia i mnogih drugih. Logičan sled događaja, pogotovo imajući u vidu trenutna dešavanja na globalnom nivou, krizu oko Tajvana, nestašicu čipova zbog COVID-a i mnoga druga dešavanja, SAD se svim silama trudi da pored dizajniranja čipova, i njihovu proizvodnju vrati kući.

052421micron10.jpg

Shodno svim ovim tendencijama, zakonodavni organi Sjedinjenih Američkih Država stvorili su predlog zakona koji za cilj ima subvencionisanje kompanija koje bi proizvodile čipove na tlu SAD-a i izgradnju njihovih proizvodnih pogona. Naziv ovog nacrta zakona jeste “CHIPS and Science Act of 2022”, a predsednik Džozef Bajden je ostavio svoj potpis. Prema detaljima ovog zakona, više od 52 milijarde dolara posvetilo bi se pospešivanju finansiranja proizvodnje poluprovodnika dok bi se 24 milijarde dodelilo nastojanjima za izgradnju pogona u kojima bi se ti poluprovodnici proizvodili.

Ogromna ulaganja

Ako se po jutru dan poznaje, onda će se ovo pokazati kao veoma dobar potez vlade Sjedinjenih Američkih Država. Prva kompanija koja je rešila da uloži ogromnu količinu novca u proizvodnju čipova na američkom tlu je Micron čiji su čelnici pre samo dva dana objavili kako će uložiti sumu od čak 40 milijardi dolara u razvoj postrojenja za proizvodnju čipova u SAD-u. Jedan ovakav proizvodni pogon trebalo bi da otpočne sa radom do kraja tekuće dekade.

Fabrik

Prema projekcijama kompanije Micron, ovoliko ulaganja trebalo bi da podstakne otvaranja do 40.000 radnih mesta od kojih bi 5.000 bilo visokoplaćenih stručnih pozicija. Prema rečima Sanđaja Mehrota, izvršnog direktora ove kompanije, “Ovaj zakon omogućiće nam da proizvodnju čipova na domaćem tlu povećamo sa trenutnih 2% na više od 10%”.

Vesnik novih vremena

Hoće li SAD uspeti u nastojanjima da proizvodnju naprednih čipova makar delimično prebaci unutar granica svoje države? Nama se čini da u tome već uspeva, a da će se situacija po njih samo poboljšavati u godinama koje dolaze. Nema te cene radne snage i povećanih troškova poslovanja koji bi mogli da stanu na put rastućoj pretnji o potpunoj nestašici čipova ukoliko se tenzije ne samo nastave, već i pojačaju. Bolje skupi čipovi nego nikakvi, a SAD je makar sigurno tlo za poslovanje.

Vanserijski dizajn nije rezervisan samo za premijum telefone

Lenovo beleži rast prihoda devet kvartala zaredom

10604
10605
10606
10607
10608
10609