Greška

Došlo je do greške.

Sinergija 14: Windows Phone 8.1 iz malo drugačijeg ugla

21.10.2014 15:09 | 1 Mobile
Sinergija 14: Windows Phone 8.1 iz malo drugačijeg ugla

Verovatno najinteresantnije predavanje na Sinergiji, naročito u kontekstu šire publike i njenog interesovanja, je održao tehnološki evanđelist kompanije Microsoft BiH i naš veliki prijatelj Enis Šahinović. On je govorio o Windows Phone 8.1 platformi i novinama i karakteristikama koje ona donosi. Informacije o novitetima, tehnologijama, partnerima, novim aplikacijama.

Fokus je naravno bio na bezbednosnim aspektima i opštoj bezbednosti platforme, koja je od ključnog značaja za preduzeća. Predavač je na specifičan način uz obilje suptilnog humora ("Imate sjajnu mogućnost da drugom Windows Phone korisniku dodelite pristup internetu kroz vaš ruter bez da mu dajete šifru...ali kako pronaći dvojicu prijatelja koji koriste Windows Phone, to je problem koji trenutno rešavamo!") uspešno izbombardovao publiku svežim informacijama o pomacima koji se svakodnevno čine, naročito u odnosu na prethodnu iteraciju platforme.

Ključna poruka koja je preneta jeste da se sve mogućnosti dobijaju na kompletnoj platformi, bez obzira da li se radi o uređajima od 100 ili 500 evra, što je veoma bitno svim predzećima. IRM sistem, odnosno Information Rights Management, je u potpunosti integrisan. One Note je takođe tu, kao odlično rešenje ne samo za individualne, već i na korporativne korisnike. Na predavanju smo čuli podatak da svi u Microsoftu interno koriste One Note kao najlakši i najefikasniji način za deljenje tog tipa sadržaja unutar firme.

Takođe, tu su i One Drive, kao i One Drive for Business. Enis je napravio veoma interesantno poređenje, kojim je istakao i prednosti Microsoftove ponude. Direktnim poređenjem nedavne novine u Dropbox ponudi (1 TB skladišnog prostora za 10 dolara) je upoređen One Drive for Business sistem ponuda i istaknute prednosti Microsofta u tom smislu. Najveća snaga Microsofta je uvezivanje svojih ponuda i servisa, pa tako za istih 10 dolara One Drive for Business korisnciima nudi 1 TB prostora, ali i Office 365 paket sa pet licenci.

Naravno, bilo je priče o malveru i ostalim stvarima koje ugrožavaju sve današnje mobilne platforme i načinima na koje se Windows Phone 8.1 bori protiv ovakvih pošasti. Interesantno je da svi Windows Phone 8.1 telefoni koriste UEFI firmvere kako bi se sprečilo napadanje telefona tokom boot-ovanja, te je uveden SecureBoot. Pristup koji smo videli na PC računarima se dalje produžava i na druga polja, kroz implementaciju Trusted Platform Module čipa, nalik na ono što možemo videti u PC računarima. Na predavanju je nekoliko puta podvučeno da su ovakve tehnologije dostupne u svim telefonima, bez obzira na cenu. Nove mogućnosti enkripcije su sada prisutne i kada govorimo o memorijskim karticama, a ne samo internom skladišnom prostoru.

Konačno, bilo je reči i o Enterprise MDM-u (Mobile Device Management), kao veoma bitnom aspektu upravljanja Windows Phone platformom u korporativnim okruženjima. Nova rešenja omogućavaju adminima da obrišu kompletan sadržaj telefona na daljinu, ili po nalozima/ individualnim aplikacijama, što omogućava daleko viši stepen prilagodljivosti, naročito u veoma čestim slučajevima kada korisnik koristi Dual SIM ili čak svoj lični telefon u poslovne svrhe. Najzad, tu je biloi pričeo VPN-u (Virtual Private Networking) na Windows Phone 8.1 platformi i novinama koje ona donosi.

Za sam kraj, Enis je sve prisutne pozvao da isprobaju sve tehnologije kada donose odluku koju platformu će koristiti; da dobro razmisle šta im je činiti i da uvek trebaju i sami da se uvere u mogućnosti konkretnih platformi, ne samo na teoretski način već i da isprobaju konkretnu implementaciju u svojim okruženjima. "Uzmite jedan Windows Phone telefon, nebitno koji, isprobajte ga, i uvereni smo da ćete uvideti kolike prednosti i lakoću integracija on donosi." Bez dileme, za nas najzanimljivije predavanje drugog dana Sinergije.

Sve vesti sa Microsoft Sinergije 14 možete pratiti na našem hub-u.

 

 

 

 je održao veoma interesantnu prezentaciju - interesantnu ne samo nama, već verujemo i našim čitaocima, koja je za temu imala najnovija Windows 8.1 dešavanja

Komentari

0 Dodaj komentar

Prednaručivanje Nexusa 6 kreće 29. oktobra

Samsung počeo sa proizvodnjom 8-Gigabit DDR4 memorije u 20nm procesu

10104
10105
10106
10107
10108
10109