Sigurnosni saveti Edvarda Snoudena: Otarasite se Dropboxa, izbegavajte Google i Facebook

Prema Edwardu Snoudenu, korisnici kojima je stalo do sigurnosti trebalo bi da se klone popularnih Internet servisa kao što su Dropbox, Facebook i Google

Prema Edvardu Snoudenu, korisnici kojima je stalo do sigurnosti trebalo bi da se klone popularnih Internet servisa kao što su Dropbox, Facebook i Google. Snouden je, u najnovijem intervjuu, odgovarao na pitanja koja se tiču zaštite privatnosti, a njegov prvi odgovor je bio poziv na reformu politike vlade. On je dodao da bi na individualnom nivou ljudi trebalo da koriste enkriptovane alatke, ali i da prestanu da koriste servise koji su štetni za privatnost.
“Prvo, treba da se otarasite Dropboxa, jer ne podržava enkripciju. Razmotrite alternative kao što je SpiderOak”, istakao je Snouden. On takođe sugeriše da, iako su Facebook i Google poboljšali sigurnost, ovo ostaju “opasni servisi” koji bi korisnici trebalo da izbegavaju. Njegov konačni savet na ovom frontu je bio: ” Nemojte slati neenkriptovane poruke, već umesto toga koristite servise kao što su RedPhone i Silent Circle”.
Nešto ranije tokom intervjua, Snouden je odbacio navode da će povećana enkripcija u iOS-u ugroziti napore u vezi sa borbom protiv kriminala. On navodi da će snage reda i dalje imati mogućnost da dobiju nalog za pristup telefonu osumnjičenog, koji uključuje i ključ ka enkriptovanim podacima. Ukoliko vas zanima o čemu je sve Snoudeng govorio, celokupan intervju pogledajte u pratećem videu.

Izvor: Tech Crunch

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi