Severna Koreja predstavila klonirani OS X sistem

Red Star 2.0 verzija u potpunosti je kopirala izgled Windowsa, dok je u slučaju najnovije Red Star 3.0 verzije, dizajn kompletno promenjen i sistem sada izgleda kao OS X

Severna Koreja poseduje operativni sistem koji je u potpunosti kontrolisan od strane države. Ovaj sistem je nazvan Red Star i, naravno, baziran je na Linuxu.
Red Star 2.0 verzija u potpunosti je kopirala izgled Windowsa, dok je u slučaju najnovije Red Star 3.0 verzije, dizajn kompletno promenjen i sistem sada izgleda kao OS X. Sistem se može preuzeti putem torrenta, a teško je preporučiti ga. Međutim, oni koji su ga probali ističu da je sistem veoma detaljno kopiran, pa je čak prisutan i “beachball” koji na OS X sistemu pokazuje kada je potrebno sačekati da nešto bude izvršeno.
Red Star 3.0 naravno ne može da pokreće OS X softver, ali zato može Windows 3.1 aplikacije, što je verovatno iz nekog razloga i dalje potrebno u Severnoj Koreji. Američki stručnjak Vil Skot, koji je u Severnoj Koreji vršio kompjutersku edukaciju, ističe da se u zemlji ipak najviše koristi Windows XP i u pojedinim slučajevima Windows 7.
Izvor: Cult of Mac

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi