Greška

Došlo je do greške.

Sega predstavila mini verziju konzole koja je obeležila jednu eru

07.06.2022 10:57 | 0 Games
Sega predstavila mini verziju konzole koja je obeležila jednu eru

 

Nekada davno postojala je Sega Genesis, legendarna šesnaestobitna konzola koja je mnogima širom sveta, ali i sa ovih prostora, pružila sate i sate zadovoljstva (da nas ne shvatite pogrešno). Kao što danas postoje XBox i PS5 (tu je i Switch), tako su se nekada boriti Super Nintendo Entertainment System (SNES) i Sega Genesis.

Predstavljena 1988. godine u Japanu, a naredne godine na severnoameričkom kontinentu, ova konzola postaja je sinonim za gejming a, uz SNES, i vesnik jednog potpuno novog doba. I igrači to nikada nisu zaboravili.

64 KB sistemskog RAM-a i 8 KB audio RAM-a

Motorola 68000 procesor na neverovatnih 7,6 MHz uz dodatni osmobitni Zilog Z80 koji kontroliše zvuk i kompatibilnost sa Sega Master System. Pored toga je tu i 64 KB radne memorije, isto toliko memorije za grafički čip, kao i 8 KB audio RAM-a. A kada već govorimo o zvuku, za to je bio zadužen Texas Instruments SN76489 PSG integrisan uz video procesor uz Yamaha YM2612 FM “synthesizer” čip.

Sega je bila i ostala popularna, a tome svedoči i zainteresovanost publike za Sega Genesis Mini, tj. Mega Drive Mini, reizdanja ove konzole iz 2019. godine u manjem kućištu, istim dizajnom originalnih džojstika, a sa 42 video igre pokretane putem emulatora. Naravno, ova konzola pojavila se sa HDMI izlazom za lakše povezivanje sa velikim ekranima.

Iz nekog razloga, ova retro konzola je na našem tržištu nekako brzo “prošla”, pa mnogi od onih koji su želeli da uživaju u čarima retro gejminga jednostavno nisu uspeli da do iste dođu. Ali, to bi moglo da se promeni jer je najavljen novi primerak – Mega Drive Mini 2.

Mega Drive Mini 2

Ukoliko se oslobodimo stiska nostalgije i objektivno sagledamo prvu ovakvu konzolu, Mega Drive Mini, moramo reći da emulacija nije bila idealna. Jednostavno, pored velikog broja popularnih naslova, postojali su i nedostaci. Neke od podržanih igara nisu radili lepo zbog nedovoljne procesorske snage ove konzole, pa bi se tako dešavala nedopustiva usporavanja.

Druga verzija ove konzole želi da popravi probleme sa emulacijom, da donese nešto više igara, ali, verovali ili ne, i podršku za Sega CD. Na slici možete video dodatak postavljen sa desne strane ove konzole.

SegaCD.jpg

Kako navodi portal HotHardware, ova konzola će se, za početak, 27. oktobra pojaviti u Japanu, nakon čega se očekuje globalno lansiranje. Pretpostavljena cena je 6.980 jena, što iznosi oko 76 dolara. Pored toga, dodatak za Sega CD koštaće oko 37 dolara. Dakle, stotka za potpun ugođaj.

Apple predstavio M2 procesor i novi MacBook Air

iOS 16 ne donosi Always-On ekran, ali ubacuje UNDO opciju za poruke

10404
10405
10406
10407
10408
10409