Greška

Došlo je do greške.

Seasonic i Cablemod imaju rešenje za spaljene RTX 4090 konektore

27.10.2022 13:34 | 0 Hardver
Seasonic i Cablemod imaju rešenje za spaljene RTX 4090 konektore

Iako bi potencijalni problem mogao da se izbegne korišćenjem standardnih 8-pinskih konektora, Seasonic kaže da se sa konektorom od 90 stepeni rešava problem pregrevanja i šume kablova.

Za sada je prijavljeno tri ili četiri slučaja istopljenih 16-pinskih konektora, što i nije previše s obzirom na broj prodatih RTX 4090 grafika, ali to isto tako ne znači da se to neće dešavati u budućnosti kod drugih ljudi. Problem sa topljenjem konektora je taj što se plastika lako može zapaliti, što predstavlja potencijalno ozbiljnu opasnost od požara, pa nije čudno što se podigla velika frka oko ove teme.

Problem sa novim RTX 4090 grafikama je njihova veličina, pa one zauzimaju veliki deo kućišta, otežavajući upravljanje kablovima. Zbog toga se dešava da neki korisnici saviju 16-pinski kabl više nego što bi trebali, čime dolazi do pregrevanja.

Seasonic.jpg

Seasonic kabl

Kao i svaki kabl za napajanje, preterano savijanje 16-pinskog kabla, bilo vertikalno ili horizontalno, može prouzrokovati da se konektori olabave i naruši integritet spajanja. Kao rezultat, opterećenje postaje neuravnoteženo preko preostalih delova, što povećava rizik od pregrevanja i topljenja konektora. Cablemod, popularni proizvođač kablova po meri, preporučuje najmanje 35 mm prostora od 16-pinskog konektora za napajanje pre savijanja kabla. Međutim, videli smo povratne informacije korisnika da problem i dalje postoji čak i na većim udaljenostima, na primer, 40 mm.

Seasonic nije jedini koji ima rešenje. Cablemod je najavio prilagođeni 16-pinski adapter za napajanje pod pravim uglom, koji obećava da onemogućava savijanje.

Seasonic konektor od 90 stepeni ne izgleda tako lepo kao Cablemod adapter, ali bi trebalo da funkcioniše slično. Nažalost, ne možemo da vidimo drugi kraj kabla, tako da nismo sigurni da li je Seasonic proizvod adapter ili poseban kabl dizajniran za direktno povezivanje sa njihovim napajanjima.

Dok adapteri pod pravim uglom mogu da smanje savijanje kablova, vlasnici još uvek treba da paze. Treba uzeti u obzir da 12VHPWR naponski konektor ima radni vek od 30 ciklusa povezivanja. PCI-SIG je otkrio iste probleme povezivanja sa oko 40 ciklusa.

Do sada smo videli samo žalbe potrošača koji koriste naponski 4x8-pinski na 1x16-pinski adapter koji dolazi sa karticama. Čini se da vlasnici ATX 3.0 napajanja nisu imali ovih problema, jer već dolaze sa 12VHPWR konektorom, tako da adapteri nisu potrebni. Sa druge strane, nema mnogo ATX 3.0 napajanja na tržištu i ona su skupa, tako da je razumljivo što se veliki broj korisnika odlučuje za adaptere.

PCIe 5.0 adapter

Zanimljivo je da se potencijalni problemi sa adapterom za napajanje očigledno nikada nisu pojavili u internom testiranju kompanije. Ukoliko proverite GeForce RTX 4090 dokumentaciju i onlajn korisnička uputstva, nigde se ne pominje poseban način na kojim treba da rukujete 16-pinskim konektorom ili njegovim kablom. Ukoliko Nvidia zaista nije znala za postojanje ovog problema, mislimo da je vreme da preispitaju svoje test procedure.

Da stvar bude gora, Nvidia upozorava na korišćenje adaptera nezavisnih proizvođača, kao što su Cablemod i Seasonic može poništiti vašu garanciju — iako imajte na umu da su svi slučajevi istopljenih konektora do sada bili sa zvaničnim Nvidia adapterom…

Na Stade de France muk - Philips Evnia (video)

S8 Tab - Tablet, laptop, poslovni asistent

10203
10205
10206
10207
10208
10209