Greška

Došlo je do greške.

Scam aplikacije su developerima zaradile 400 miliona dolara na App Store i Google Play

26.03.2021 15:25 | 0 Software/Web
Scam aplikacije su developerima zaradile 400 miliona dolara na App Store i Google Play


Koliko god se Apple i Google trudili da nude poboljšanu zaštitu u svojim prodavnicama aplikacija, ručni pregled i odobravanje aplikacija i dalje rade ljudi, što znači da u nekom trenutku promaknu aplikacije koje nisu smele da budu odobrene, među kojima su aplikacije za prevaru (scam) i malware.

Nedavna studija Avasta je otkrila da postoji popriličan broj "fleeceware" aplikacija u App Store i Google Play prodavnicama, a ove aplikacije su njihovim developerima donele zaradu od preko 400 miliona dolara do sada. To je svakako ogromna suma, što je i razlog zbog kojeg ove aplikacije postoje i konstantno se pojavjuju - jer njihovim tvorcima donose zaradu.

 

Pogledajte još: Xcode malware cilja developere aplikacija na iOS i macOS platformama


Prema navodima Avasta: "Izgleda da je deo fleeceware strategije ciljanje mlađe publike, preko razigranih tema i primamljivih reklama na popularnim društvenim mrežama, sa obećanjima besplatne instalacije ili besplatnog preuzimanja. Dok roditelji primete nedeljna plaćanja, fleeceware je možda već izmamio značajne količine novca".

Fleeceware aplikacije se ne smatraju malware-om, jer se radi o legitimnim aplikacijama, ali svakako poseduju sumnjivu mehaniku koja ohrabruje korisnike na obavljanje kupovina u okviru aplikacija. Teško je odrediti koje aplikacije su fleeceware a koje nisu, tako da se uvek preporučuje njihovo isprobavanje pre nego što se obavi bilo kakva kupovina.

Izvor: Ubergizmo

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Budući MacBookovi bi mogli imati produžive nožice koje će pomoći kod hlađenja

Geekbench otkriva Xiaomi Mi 11 Ultra sa Snapdragon 888 čipom i 12GB RAM-a

10504
10505
10506
10507
10508
10509