Greška

Došlo je do greške.

Saudijska Arabija kupila 5% deonica kompanije Nintendo

18.05.2022 17:53 | 0 Games
Saudijska Arabija kupila 5% deonica kompanije Nintendo

Iza ovog poteza krije se odluka princa Mohameda bin Salmana, pa je PIF sada peti najveći deoničar Nintenda, javlja Bloomberg.

Interesantno je da niko nije obavestio Nintendo o ovom potezu, i da su čelnici kompanije to saznali iz vesti, pa su bili zatečeni pitanjem da daju bilo kakav komentar. Treba napomenuti i da je PIF u poslednje dve godine kupovao deonice ozbiljnih korporacija koje se bave igrama: Capcom, Nexon, EA, Activision-Blizzard, Take-Two i postala većinski vlasnik japanskog razvojnog studija SNK.

Promena pravca

Javni investicioni fond Saudijske Arabije je klasičan investicioni fond čiji se portfolio oslanja na dugoročne investicije, ali je u poslednjih nekoliko godina promenio smer i od nafte se okrenuo ka održivim energetskim izvorima i razvojnim studijima širom sveta.

Nintendo je prošle nedelje predvideo pad neto dobiti od 30% za tekuću finansijsku godinu na godišnjem nivou, nakon što je predsednik ove kompanije Šuntaro Furukava upozorio da će globalna nestašica čipova nastaviti da opterećuje proizvodnju Switch konzole.igre.jpg

Kupovina akcija kompanije Nintendo, jedne od najvećih vlasnika intelektualne svojine u Japanu, od strane saudijskog investicionog fonda može biti početak integracije japanskih kompanija u promene ove industrije na globalnom nivou.

Otvaranje japanskog tržišta?

Interesantno je da su američki i kineski tehnološki giganti bili oprezni u kupovini japanskih razvojnih studija najčešće zbog kulturološkim razlikama publike. Naime, japanska publika više voli igre sa bogatom pričom kao što je Final Fantasy, nasuprot brutalnih pucačina koje su mega popularne u ostatku sveta. Investicija u deonice japanskih razvojnih studija, posebno giganta kao što je Nintendo znači interesovanje investitora za treće najveće tržište igara na svetu, iza SAD i Kine.

Stižu e-ink displeji za savitljive Apple uređaje

Samsung The Freestyle projektor (Video)

10404
10405
10406
10407
10408
10409