Greška

Došlo je do greške.

Satelit koji je još uvek na Windows 98, uskoro dobija ažuriranje

28.06.2022 09:36 | 0 Software/Web
Satelit koji je još uvek na Windows 98, uskoro dobija ažuriranje

 

Svi znamo za floskulu na koju se sve više i više pozivamo u ova moderna vremena, a to je “ljudska rasa je poslala čoveka na mesec sa računarom daleko slabijim od onih koje mi imamo u džepu”, i tačno je. Kompjuter u prvoj uspešnoj Apollo misiji imao je samo 2,048 MHz procesorske snage.

Ali ko bi verovao da će danas još uvek postojati svemirska letelica koju pokreće Windows 98 operativni sistem? Da, satelit koji služi za skeniranje planete Mars i dalje radi uz pomoć ovog operativnog sistema. No, da se ne brinete, portal NDTV prenosi kako se uskoro očekuje nadogradnja.

Klasika je klasika

MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionospheric Sounding – Napredni radar za podzemno i jonosfersko sondiranje) jedan je od najuspelijih projekata Evropske svemirske agencije. Naime, ovo je satelit koji nam je doneo dokaz o postojanje vode ispod površine planete Mars, što je jedno od najznačajnijih otkrića svemirskog istraživanja do sada.

Ovaj satelit lansiran je u orbitu pre 19 godina i tokom protekle skoro dve decenije pomogao je naučnicima u stvaranju jasnije slike o strukturi Marsa. Najinteresantnije je da je sve to postigao na Windows 98 operativnog sistemu bez ikakvih nadogradnji. Međutim, to će se uskoro promeniti.

Novi softver

Prema rečima Andree Ćiketija, jednog od vođa MARSIS tima, “Nakon što nam je dve decenije pomagao da bolje razumemo Mars, želimo da dodatno unapredimo performanse ovog instrumenta i eliminišemo neka njegova ograničenja koja je imao od samog početka ove misije”.

Naime, MARSIS koristi radio talase niske frekvencije koje odašilje uz pomoć antene dugačke čitavih 40 metara. Ti talasi se potom reflektuju od površine planete kako bi se istraživala atmosfera Marsa i kako bi se pronašli dokazi o postojanju vode. Takođe, jedan deo tih radio talasa prodiru kroz koru planete Mars i reflektuju se od nekoliko različitih materija koje su prisutne ispod površine, poput leda, soli, kamena i vode.

U ovom trenutku, ovi talasi prodiru kroz površinu planete u dubini od nekoliko kilometara, a softverska nadogradnja koja se očekuje značajno bi trebalo da unapredi ove funkcionalnosti. Na primer, naučnici će moći da detaljnije istražuju karakteristike crvene planete i da saznaju kompoziciju i debljinu polarnih kapa na Marsu. Pored toga, ovo softversko unapređenje omogućiće i detaljnije istraživanje Marsovog satelita, Fobosa.

Moramo da vas razočaramo da ipak ništa od Windows XP operativnog sistema, već će MARSIS dobiti poseban softver koji će sa sobom doneti sva neophodna unapređenja koja će naučnici koristiti kako bi potencijalno razotkrili nove misterije planete Mars.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Hisense predstavio nove OLED televizore

50 godina Atarija

10504
10505
10506
10507
10508
10509