Greška

Došlo je do greške.

Samsungova prodavnica aplikacija je dom nekoliko potencijalno štetnih aplikacija

28.12.2021 09:04 | 0 Software/Web
Samsungova prodavnica aplikacija je dom nekoliko potencijalno štetnih aplikacija

 

Samsungova prodavnica aplikacija Galaxy Store koja dolazi unapred instalirana na njihovim pametnim telefonima izgleda kao da je dom sumnjivih aplikacija za strimovanje filmova, otkrio je Android police.

Nekoliko klonova sada nepostojeće aplikacije za striming filmova Showbox koji se hostuje na Galaxy Store-u moglo bi biti potencijalno opasno. Prema analitičaru mobilne bezbednosti Linuxct, iako ove aplikacije možda same po sebi nisu štetne, izgleda da su naoružane tehnologijom koja im može omogućiti da preuzimaju i izvršavaju malware.

 

max.jpg

 

Problem je izašao na videlo kada je Max Weinbach otkrio da je najmanje pet kopija Showbox-a verovatno zlonamerno nakon upozorenja Google Play Protect-a i to je navelo pomenutu publikaciju da sprovede istragu.

Analiza urađena preko onlajn servisa za skeniranje virusa i malvera Virustotal pokazala je da je nešto definitivno sumnjivo. Neke od aplikacija takođe traže prevelike dozvole, uključujući pristup evidenciji poziva.

 

virus.jpg

 

Drugi problem je što je Showbox imao reputaciju piratskog alata i male su šanse da klonovi koji se nalaze u Galaxy prodavnici ne krše autorska prava. Nijedna od ovih aplikacija se ne može naći u Google Play prodavnici.

Pošto Galaxy Store ne prikazuje broj instaliranja, teško je utvrditi koliko puta su dotične aplikacije preuzete, ali indikativno je da su dobile su stotine recenzija, a neke čak pominju upozorenja o malveru.

Samsung tek treba da proveri ove nalaze, pa bi stoga za sada možda bilo bolje da korisnici Samsung telefona preuzimaju samo aplikacije iz Google Play prodavnice.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


I Realme GT 2 serija ima Samsung Display LTPO ekran sa A+ DisplayMate ocenom

AMD-ov Ryzen 9 6900HX Zen 3+ APU možda ima iznenađenje na ploči u vidu Radeon 600 serije

10504
10505
10506
10507
10508
10509