Greška

Došlo je do greške.

Samsung sprema povećanje cena

16.05.2022 14:37 | 0 Biznis IT
Samsung sprema povećanje cena

 

Čipova nikako nema dovoljno, a oni koji ih imaju ih visoko cene. Čini se da će i kompanija Samsung uskoro početi više da ceni svoje čipove jer nove nezvanične informacije upućuju na planirano povećanje od čitavih 20% za čipove koje se proizvode u Samsung postrojenjima. Uprkos rekordnoj zaradi u prvom tromesečju ove godine, izgleda da se ne isplati ni njima da na ovakvom globalnom tržištu svoje proizvode prodaju po starim cenama.

Ovo može dodatno da zakomplikuje već dovoljno zamršenu situaciju sa (ne)dostupnošću čipova. U ovom trenutku, mnogo uređaja se odlaže, od automobila do pametnih telefona, pa se i Samsung odlučio na potez povećanja cena čipova proizvedenih u svojim fabrikama. Čini se da drugog izbora nije bilo, a sa druge strane možda je ovo i dobra prilika da se ostvari malo veći profit.

Neće porasti samo cene Samsung uređaja, već i drugih

Samsung je poznat kao najveći proizvođač mobilnih telefona, ali ova kompanija svoje fabrike koristi i za proizvodnju čipova i drugih komponenti koje se potom nađu u proizvodima mnogih drugih kompanija, uključujući i Apple. Sada će cena tih čipova i komponenti najverovatnije porasti, a sa njom i cene uređaja u kojima se koriste.

 

SamsungE.jpg

 

Ali, ne treba kriviti kompaniju Samsung. U prethodnom periodu, oni su cene svojih čipova i komponenti održavali na stabilnom nivou. Međutim, trenutna dešavanja na svetskom nivou, uključujući rat u Ukrajini, ponovna zatvaranja u Kini, kao i problemi sa lancem snabdevanja, doveli su do porasta cena samog proizvodnog procesa, što je Samsung nateralo da poveća cene svojih usluga i komponenti.

Ali, nije Samsung jedini koji se sprema na povećanje cena. Tu su još i druge velike kompanije, poput TSMC-a i United Microelectronics Corp. Sve ovo će najviše ponovo uticati na potrošače na kojima će ultimativno biti da plate povećane cene dolazećih uređaja.

Postepeni rast

Naravno, ne treba očekivati povećanje od 20% odmah ili preko noći. To će se sve dešavati postepeno, tokom perioda od većeg broja meseci. Ali, na kraju, sve će to doći na naplatu, a čini se da globalna nestašica čipova ne jenjava.

Izvor: AndroidAuthority

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Čini se da pametni satovi nisu baš precizni u računanju kalorija

Pravi primer da tanki i elegantni telefoni ne moraju da budu skupi

10604
10605
10606
10607
10608
10609