Greška

Došlo je do greške.

Samsung sprema CXL RAM: kad vam zatrebaju terabajti brze radne memorije

16.05.2022 12:37 | 0 Hardver
Samsung sprema CXL RAM: kad vam zatrebaju terabajti brze radne memorije

 

Kompanija Samsung predstavila je najnoviju verziju svoje Compute Express Link sistemske memorije, skraćeno CKL, koja pruža ogroman kapacitet uz veoma nisku latenciju unutar sistema namenjenih profesionalnoj upotrebi. Samsung je prvi put ovakav vid memorije predstavio tokom prošle godine, a od tada je blisko sarađivao sa data centrima i kompanijama koje se bave serverskim rešenjima kako bi se izmenio i unapredio CXL DRAM.

Najnovija verzija CLX DRAM memorije kompanije Samsung izrađena je korišćenjem ASIC CXL kontrolera i to je prvi uređaj ove vrste koji nudi kapacitet od 512GB DDR5 radne memorije. To je četiri puta uvećan kapacitet u odnosu na prvobitnu verziju ove radne memorije, dok je latencija smanjena pet puta.CLX2.jpg

Kako navodi portal TechRadar, a prema rečima potpredsednika za globalnu prodaju i marketing kompanije Samsung Electronics, „CXL DRAM će postati prekretnica za profesionalne računarske strukture u budućnosti jer će pomoći u unapređivanju veštačke inteligencije dok mi nastavljamo da agresivno proširimo njegovu upotrebu u memorijskoj arhitekturi sledeće generacije, uključujući i SDM. Samsung će nastaviti da sarađuje sa raznim kompanijama unutar industrije kako bi se razvila standardizovana CXL memorijska rešenja dok uporedo radimo na izgradnji održivog ekosistema.”

CXL memorijska nadogradnja

Razvoj metaverzuma i veštačke inteligencije povećava količinu generisanih podataka, pa je zbog toga CXL rešenje kompanije Samsung veoma bitno, jer eliminiše problem sa limitiranjem skaliranja memorijskog kapaciteta teoretski, omogućavajući desetine terabajta radne memorije (RAM). Pored toga, moguće je povećati i samu brzinu protoka memorije na nekoliko terabajta po sekundi.

Novi CXL modul kompanije Samsung kapaciteta 512GB biće prvi koji će podržavati PCIe 5.0 interfejs, a sam uređaj doći će unutar EDSFF (E3.S) kućišta, što ga čini pogodnim za upotrebu u data centrima i serverskim okruženjima.CLX3.jpg

Uz sve to, Samsung planira i da predstavi unapređenu verziju svog SMDK (Scalable Memory Development Kit) kako bi CXL memorija mogla da neometano funkcioniše unutar heterogenih memorijskih sistema, što bi programerima omogućilo da CXL modul inkorporiraju u svoje postojeće sisteme.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Stiže nam nova generacija Android Auto softvera za automobile

Čini se da pametni satovi nisu baš precizni u računanju kalorija

10203
10205
10206
10207
10208
10209