Greška

Došlo je do greške.

Samsung smanjuje proizvodnju mobilnih telefona

30.05.2022 11:44 | 0 Mobile
Samsung smanjuje proizvodnju mobilnih telefona

 

Prema informacijama dostupnim na nekoliko online portala, cilj kompanije Samsung od 2017. godine bio je da proizvede minimum od 300 miliona mobilnih telefona godišnje. Do sada, ovakav obim proizvodnje polazio im je za rukom, ali se čini da će sada, po prvi put doći do problema i da neće uspeti da ispune jedan od svojih glavnih ciljeva.

Smanjenje obima proizvodnje

Prema nezvaničnim informacijama koje prenosi TheVerge, Samsung će morati da smanji broj proizvedenih mobilnih telefona za tekuću godinu sa planiranih 310 miliona na otprilike 280 miliona. Posmatrano iz perspektive broja proizvedenih uređaja, ovo je i dalje ogroman broj.

Međutim, kada pogledamo težnje kompanije Samsung da proizvede čitavih 310 miliona uređaja, ovo se čini kao neuspeh, pogotovo imajući u vidu da je prošle godine proizvedeno oko 300 miliona uređaja (zajedno sa svojim partnerima kompanijama), od kojih 20 miliona iz Galaxy S21 serije.

S21FE_1.jpg

Na koje telefone sve to utiče

Prema trenutnim nezvaničnim informacijama, smanjeni obim proizvodnje uticaće na Samsung uređaje prisutne u svim segmentima tržišta, od najskupljih do najjeftinijih modela. U trenutnim ekonomskim uslovima i očiglednoj recesiji u kojoj se svetska ekonomija nalazi, čini se kako će se korisnici okretati upravo kupovini jeftinijih uređaja, pa bi možda bilo logično asimetrično umanjiti proizvodnju telefona različitih cenovnih kategorija.

Sa druge strane, kupci jeftinijih uređaja se možda uopšte neće odlučiti za kupovinu novog telefona ove godine, pa je možda logika kojom se vodi Samsung u potpunosti ispravna. Ipak oni znaju nešto više od nas.

Razlozi

Postoji mnogo razloga koji bi mogli da stoje iza ovakve odluke kompanije Samsung. Rat u Ukrajini doveo je do prestanka isporučivanja mobilnih telefona u Rusiju, a isto tako je stvorio i dodatne poteškoće sa lancem snabdevanja, kao i sa negativnim svetskim ekonomskim trendovima. Na sve to, Kina i dalje uvodi ozbiljna zatvaranja pojave sporadičnih slučajeva COVID-19, što dodatno usporava, otežava, i poskupljuje proizvodnju. Kada će se sve to završiti, to već niko ne zna.

GeForce RTX 4070 je grafika koja bi mogla ozbiljno da promeni stanje na tržištu

Google radi na personalizovanom prepoznavanju govora

10104
10105
10106
10107
10108
10109