Greška

Došlo je do greške.

Samsung prestaje sa proizvodnjom DDR3 memorije, DDR4 sve jeftinija, a DDR5 je iza ćoška

17.08.2022 10:37 | 0 Hardver
Samsung prestaje sa proizvodnjom DDR3 memorije, DDR4 sve jeftinija, a DDR5 je iza ćoška

Novi standard radne memorije, DDR5, već je neko vreme prisutan na tržištu i donosi stvarno ozbiljno bolje performanse u odnosu na prethodne generacije. Stoga ne treba da iznenađuje činjenica kako kompanija Samsung rešila da prestane sa proizvodnjom DDR3 radne memorije ali, kako navodi PCWorld, i smanji cene još uvek i više nego aktuelnih DDR4 memorijskih modula.

Smanjenje proizvodnje DDR3 radne memorije

Prema trenutnim informacijama kompanija Samsung nastavila je da u velikoj meri smanjuje proizvodnju DDR3 memorijskih modula. Sa jedne strane, razlog je neumitni progres tehnologije koji je doneo DDR5 standard radne memorije.

SAmsung7200Mbpsimage.jpg

Sa druge strane, pojavile su se informacije kako je glavni razlog skoro pa prestanka proizvodnje DDR3 modula njena umanjena popularnost među potrošačima koja je dovela do toga da prodavci sve manje potražuju ovakvu vrstu radne memorije. Stoga, kompanija Samsung prvenstveno planira da se oslobodi trenutnih zaliha DDR3 memorijskih modula, dok će proizvodnja ostati održana na minimalnom nivou.

Smanjenje cene DDR4 memorije

Dok bi ovakvo smanjivanje obima proizvodnje DDR3 radne memorije i posledična manja prisutnost na tržištu mogla doneti do povećanja njene cene, DDR4 radna memorija pojeftinila je za 11 procenata tokom prvog kvartala godine, dok se procenjuje i dodatno smanjenje cene od 15 procenata u narednog vremenskom periodu. Ovo su cene za neke od najpopularnijih DDR4 modula kapaciteta 4 GB koja Samsung proizvodi.

Samsungmemorija.jpg

Smena generacija

Ne sumnjamo da su potezi kompanije Samsung sa ciljem popularizacije DDR5 memorijskih modula koji su trenutni krik ovog segmenta industrije, što je i normalno. DDR5 ja najnapredniji standard do sada koji nudi najveće brzine rada i posledično najbolje performanse. Cene su i dalje poprilično visoke, što je očekivano za novu tehnologiju, pa samim tim ne iznenađuje želja kompanije Samsung da se fokusira na proizvodnju takve memorije jer su margine zarade veće, što je ultimativno jedina bitna stvar. A dok se smena generacija ne dogodi, DDR4 imaće najniže cene u poslednje vreme, makar na svetskom tržištu.

Ford radi na farovima koji projektuju informacije direktno na put ispred vas

Pobacajte već jednom kutije starih uređaja

10203
10205
10206
10207
10208
10209