Greška

Došlo je do greške.

Samsung HKMG DDR5 memorija je kao stvorena za veliki protok podataka i performanse

18.09.2022 13:14 | 0 Hardver
Samsung HKMG DDR5 memorija je kao stvorena za veliki protok podataka i performanse

18.09.2022. 13:14 Original
U najavi je izlazak brzih Intel i AMD procesorskih platformi čije će se visoke performanse procesiranja mahom oslanjati na podršku najnovijeg DDR5 standarda memorija. Otuda svi oni koji su se već odlučili za nabavku novih procesora i matičnih ploča, imaju jedno zajedničko pitanje koje ih muči – koja je memorija odgovarajuće brza da u kombinaciji sa novim priocesorima, isporuči maksimalne performanse?

Samsung je ime koji je reputaciju dobrim delom izgradio na kvalitetnim memorijama visokih performansi. Zato uvek kada su u pitanju dobre memorije, krajičkom oka proveravamo šta to Samsung nudi u ovoj klasi RAM proizvoda.

Bolje karakteristike

Samsung je prve DDR5 čipove predstavio proteklog proleća i to u vidu pojedinačnih modula kapaciteta čak 512 GB. Ovako veliki kapacitet je postigao upotrebom High-K Metal Gate (HKMG) tehnologije proizvodnje tranzistora, umesto prethodno korišćenog Poly-SION procesa. Prethodni proces je dostigao svoje limite i bio poznat po tzv efektu “curenja” struje što je zapravo pojava da kroz tranzistore prolazi određena količina struje čak i kada nisu u upotrebi. Sada je to konačno rešeno upotrebom HKMG tehnologije.

G.Skill Trident Z5 DDR5 ekskluziva

Da bi postigao veći kapacitet pojedinačnih modula (16 GB), koristi 8 slojnu tehnologiju pakovanja čipova uz istovremeni cilj postizanja manje potrošnje energije i bolji prenos signala. Prema informacijama koje prenosi  TechInsights, prvi proizvođač koji će u ponudi imati RAM module sa Samsung HKMG čipovima je G.Skill i oni će biti korišćeni u Trident Z5 seriji DDR5 modula.

Imajući u vidu da G.Skill možda nije najveće ime na RAM tržištu poput Kingston-a, ali svakako jeste prepoznat kao proizvođač modula visokih performansi i time stekao popularnost među zahtevnom korisničkom grupom i gejmerima. Time će praktično Samsung HKMG tehnologija postati novi industrijski standard u budućnosti. U dodatku ove vesti, Samsung je takođe podneo zahtev za komercijalizaciju GDDR6 memorije.  

GSkill_Trident_Z5DDR5.jpg

Prema informacijama koje stižu iz krugova bliskim dešavanjima u Samsungu, nedavno je puštena nova P3 proizvodna linija u Pyeongtaek, Južna Koreja, koja je zadužena za masovnu proizvodnju NAND, DRAM memorija i logičkih čipova. Ovo je inače najveći Samsungov pogon do sada za proizvodnju poluprovodnika čija je izgradnja započela još 2020. godine i opremljen je EUV litografskom opremom.  U međuvremenu je započeta izgradnja nove P4 fabrike, sve to kako bi smanjio buduću zavisnost od drugih proizvođača u slučaju nestašice, ali i dodatno učvrstio vodeću poziciju na ovom delu tržišta.

19.09.2022 9:27 Dodatak:
Kompanija G.Skill je nakon jučerašnje vesti zvanično izdala saopštenje kojim demantuje korišćenje Samsung HKMG memorijskih čipova u svojim Trident Z5 DDR5 modelima memorije. Prema saopštenju oni se trenutno ne koriste na DDR5 modulima ove kompanije.

Prvi Intel NUC 12 sa Arc grafičkim procesorom – Serpent Canyon

Konačno i Cooler Master počeo da prodaje gotove konfiguracije

10203
10205
10206
10207
10208
10209