Greška

Došlo je do greške.

Samsung se odupire tajvanskom gigantu TSMC, niče 11 novih postrojenja

23.07.2022 11:25 | 0 Biznis IT
Samsung se odupire tajvanskom gigantu TSMC, niče 11 novih postrojenja

Izgleda da nema samo TSMC dovoljno novca da gradi fabrike za proizvodnju čipova u Sjedinjenim Američkim Državama. Kako prenosi portal GSMArena, Samsung ne želi da se preda bez borbe pa tako planira izgradnju ne jednog nego čak jedanaest proizvodnih pogona širom savezne države Teksas. Međutim, to bi mogao biti malo veći zalogaj nego što je ova kompanija planirala.

Veliki planovi

U ovom trenutku Samsung je u procesu izgradnje fabrike čipova u glavnom gradu savezne republike Teksas, Ostinu. Cena ovog projekta procenjuje se na 17 milijardi dolara, ali to je samo prva i potencijalno jedan od potencijalno 11 proizvodnih pogona koje ova kompanija planira da izgradi u SAD-u. Samsung je podneo dokumentaciju za dobijanje dozvola i finansijskog podstreka za izgradnju još 10 fabrika upravo u Teksasu.

Ukupna cena ovih 11 fabrika koje Samsung želi da izgradi širom savezne države Teksas iznosila bi neverovatnih 192 milijarde dolara. Upravo je ogromna vrednost ove investicije razlog zbog kog isplativost ovog projekta zavisi od toga da li će lokalne i savezne vlasti države Teksas odobriti deo finansiranja za kompaniju Samsung.

SamsungFab.jpg

Lokacije i radna mesta

Ukoliko bi izgradilo svih 11 proizvodnih pogona, kompanija Samsung stvorila bi više od 10.000 radnih mesta za stanovnike ove savezne države, što i jeste glavni razlog zbog kog su zatraženi finansijski podstrek i poreske povlastice od države Teksas. Pored toga, ovo bi napravilo i značajan ekonomski podstrek za ovu saveznu državu i predstavljalo bi najveću investiciju u istoriji Teksasa.

Dve od 11 fabrika nalazile bi se u Ostinu, dok bi se ostalih 9 nalazilo u Tejloru, gradu koji se nalazi nekih 40 kilometara od Ostina. Dve fabrike u Ostinu vredele bi 25,4 milijarde dolara, dok bi ostalih devet u Tejloru imale vrednost od oko 167,6 milijardi.

Datum

Najraniji predviđeni datum završetka izgradnje prvog od ovih proizvodnih postrojenja bio bi tokom 2034. godine, dok su dve od ukupno 11 fabrika planirane za 2042. godinu. Prema rečima osobe zadužene za odnose za javnošću kompanije Samsung, ovo su dugoročni planovi i sam vremenski period izgradnje svih postrojenja mogao bi da doprinese mogućoj promeni planova.

Znate li koje je značenje iza Nvidia svevidećeg oka?

Onlajn pucačina smeštena u Prvi svetski rat besplatna na Epic Games

10604
10605
10606
10607
10608
10609