Sajtovi koriste korisnikov PC za rudarenje i nakon zatvaranja browsera

Malwarebytes prikazuje novu upotrebu in-browser rudarenja kriptovaluta koja može da se zadrži čak i nakon što korisnik zatvori sve vidljive tabove browsera

Nedavna blog objava, koju je obelodanio Malwarebytes, prikazuje novu upotrebu in-browser rudarenja kriptovaluta koja može da se zadrži čak i nakon što korisnik zatvori sve vidljive tabove browsera. Ova tehnika je dizajnirana kako bi se iskoristili sistemski resursi korisnika bez njihovog znanja i pristanka, što računar stavlja u stanje konstantnog rada, uz trošenje više energije i sporiji rad računara.
Ovo je jedna od najvećih mana rudarenja kriptovaluta – iako funkcija omogućava nekim sajtovima da funkcionišu bez reklama, sistem se često koristi bez znanja i odobrenja korisnika i može da korisnikov PC zarazi poput malware-a, koristeći dostupne resurse.

Malwarebytes takođe izveštava da je Coinhive korišćen kako bi inficirao servere i neke popularne pluginove kodom za rudarenje, omogućavajući hiljadama sistema da potencijalno budu zaraženi softverom za rudarenje kriptovaluta, kako bi se generisala zarada za hakere.
Sistem radi tako što se rudarenje odvija u novom prozoru, koji je dizajniran da radi iza korisnikovog taskbara u donjem desnom uglu ekrana. Ova lokacija je tipično skrivena satom na Windows 7, 8 i 10 sistemima. Zatvaranje ovog pop-up prozora će rešiti problem sa rudarenjem kriptovaluta, a sistem će se vratiti u normalu.
Izvor: Overclock3d

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi