Greška

Došlo je do greške.

Sajber kriminalci sada imaju alatke za pokretanje zlonamernog softvera na GPU-ovima

02.09.2021 13:52 | 0 Software/Web
Sajber kriminalci sada imaju alatke za pokretanje zlonamernog softvera na GPU-ovima


Hakeri uvek traže načine da zaobiđu antivirus zaštitu i iskoriste mane računara na nove/neotkrivene načine. Neki od najnovijih napora u ovoj oblasti uključuju grafičke karte, a koristi se GPU memorija kako bi hakeri ostali skriveni od antivirus softvera i tradicionalnih provera DRAM-a.

Prema navodima Bleeping Computer-a, sajber kriminalac je prodao PoC (Proof of Concept) tehniku koja koristi prostor u memoriji GPU-a za pokretanje zlonamernog koda. Ova PoC tehnika je prodata nepoznatoj grupi takozvanih "Threat Actors", aočigledno je dalo sajber kriminalcima novo oružje u njihovom arsenalu.

Nije poznato koliko ova nova metoda hakovanja može biti opasna za obične korisnike računara. Istaknuto je da tehnika već funkcioniše na grafičkim procesorima kompanija AMD, Intel i Nvidija. Ovo uključuje Intelove HD 620/630 iGPU-ove, AMD-ov Radeon RX 5700, Nvidijin GTX 740M i GTX 1650. Tehnika se koristi na Windows računarima koji podržavaju OpenCL 2.0 ili noviji, što znači da će drugi Intel, Radeon i Geforce GPU-ovi verovatno biti pod uticajem.
 
Istraživači iz vk-underground tvrde da će uskoro moći da demonstriraju tehniku koja stoji iza ovog novog zlonamernog softvera. Grupa je potvrdila da se malcode može koristiti za pokretanje koda korišćenjem memorijskog prostora GPU-a.
 
Izvor: Overclock3d

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Samsung je predstavio premijum 200MP ISOCELL HP1 i 50MP ISOCELL GN5 senzore za kamere

Exynos 1080 bi mogao pokretati Vivo X70 Pro telefon

10504
10505
10506
10507
10508
10509