Greška

Došlo je do greške.

Saga je završena: Ilon Mask zvanično kupio Twitter

28.10.2022 11:38 | 0 Software/Web
Saga je završena: Ilon Mask zvanično kupio Twitter

Nakon meseci drame, tužbi, advokata i loših fora, Ilon Mask je kupio Twitter po dogovorenoj ceni od 44 milijarde dolara.

Dogovor je postignut u četvrtak uveče, a sa njim je podelio otkaze dobrom delu top menadžera, uključujući i CEO-a kompanije Paraga Agravala. Pored njega, otkaze su dobili CFO, prvi čovek pravnog tima i generalni sekretar.

S obzirom na prepucavanja u toku poslednjih nekoliko meseci, ovakva odluka ne čudi, posebno što se tiče prvog čoveka Twitter mreže. Mask je iskoristio tu priliku da izdvoji menadžere koji „imaju pogrešnu sliku“ o putu kojim Twitter treba da se kreće, uključujući necenzurisanje rasizma i maltretiranja korisnika.

 

 

Put kupovine Twitter mreže za Ilona Maska je bio vrlo zanimljiv. On je u aprilu ove godine kupio 9,2% mreže za 3 milijarde dolara, ali nije stao na tome. Manje od deset dana kasnije, Mask je javno objavio da ima plan da kupi Twitter za 44 milijarde dolara. Twitter je prihvatio ponudu, ali je onda naprasno odustao od nje, izvlačeći se na preveliki broj botova na mreži.

Od tad kreće sudska saga i pljuštanje tužbi sa obe strane, nakon čega je Mask rekao da će ispoštovati inicijalni dogovor (44 milijarde). Nije baš najjasnije zbog čega se Mask predomislio, ali sumnjamo da je su ga advokati posavetovali da će na suđenju izvući deblji kraj.

Twitter je tužio Maska da ne poštuje inicijalni dogovor, nakon čega je suđenje zakazano za 17. oktobar. Mask je odmah spremi kontratužbu da su tvrdnje neosnovane i da je Twitter pogrešno prikazao broj botova (automatizovanih naloga).

Mask

Sudija je na početku suđenja stavila do znanja da neće da trpi Maskove ekscentrične ispade, tako da je došlo vreme da se Mask vrati na inicijalni dogovor, ukoliko Twitter odustane od svoje tužbe. Sudija je rekla da je to prihvatljivo, ukoliko se dogovor sklopi do 28. oktobra, što je danas. Mask je poranio i to obavio sinoć.

Od danas, vlasnik Twitter mreže je Ilon Mask. Ne, ne znamo u kom smeru će se ova platforma kretati nadalje, niko to još uvek ne pominje. Haotični i često kontradiktorni milioner poznat je po svojim naprasnim odlukama i ispadima. Primera radi, Mask je obećao da će čim kupi Twitter, vrati nalog Donaldu Trampu i da će da eliminiše bot naloge.

 

 

Mask je obećao neutralni stav ove platforme, čime bi trebao da se napravi kontrabalans prema tradicionalnim medijskim kućama koje često uzimaju nečiju stranu.

Sa druge strane, Twitter je mreža koja se često muči sa svojim egzistencijalnim stavovima. Sa jedne strane, ova mreža godinama nije cenzurisala ozbiljan pornografski sadržaj, da bi se odnedavno uvele nove politike koje bi mogle da donekle promene dosadašnji smer. Šta će Ilon Mask da uradi, u ovom trenutku zna samo jedna osoba na svetu – Ilon Mask.

Na stolu su pomenuta monetizacija kreatora i najava otpuštanja 75% sadašnjih radnika ove mreže, bar za početak. Mask je u nekoliko navrata pominjao i ozbiljniju moderaciju platforme, ali je pitanje kakva će strategija da usledi. Iskreno, verujemo da će u narednih nekoliko dana već da se vide ozbiljne promene.

 

 

Sa druge strane, trend mreže je da korisnici sve češće javno objavljuju da napuštaju mrežu, više da bi sebi dali na važnosti, nego iz poštovanja ličnih stavova, tako da će biti zanimljivo da vidimo da li će brisati te tvitove ili preći na Parler mrežu, koju je nedavno kupio Kanje Vest, poznatiji kao „Ye“.

Naučnici stvorili potpuno novi materijal sa plastičnim i metalnim svojstvima

U sledećih četiri godine Intel će predstaviti 5 novih generacija procesora

10504
10505
10506
10507
10508
10509