Greška

Došlo je do greške.

Saga se nastavlja - Twitter tužio Ilona Maska

14.07.2022 11:38 | 0 Biznis IT
Saga se nastavlja - Twitter tužio Ilona Maska

Twitter sapunica traje li traje, ali čini se kako najzad idemo ka jedinom logičnom razrešenju ove sage, a to je šta drugo nego tužba. Nakon “hoću-neću” stava prema kupovini ove društvene mreže i konačnog odustajanja i povlačenja investicije od 44 milijarde dolara, Ilon Mask se suočava sa tužbom kompanije Twitter., prenosi TheVerge.

Sadržaj tužbe

U svojoj tužbi kompanija Twitter tvrdi kako Ilon Mask nije ispoštovao ugovorne obaveze prisutne u njihovom ugovoru i shodno tome zahteva da se akvizicija ove društvene mreže obavi u skladu sa prethodno ugovorenim uslovima. Sa druge strane, Mask pokušava da raskine ovaj ugovor na osnovu tvrdnji kako Twitter nije uspeo da priloži dovoljno podataka o tome koliko je prisutno botova i “spam” sadržaja na ovoj društvenoj mreži.

Deo sadržaja ove tužbe glasi “Twitter podnosi ovu tužbu kako bi sprečio Ilona Maska od daljih kršenja uslova ugovora, kako bi ga primorao da ispuni svoje ugovorne obaveze i kako bi primorao nastavak akvizicije nakon ispunjenja nekoliko dodatnih uslova”. Ova tužba podneta je sudu u saveznoj državi Delaver, gde je kompanija Twitter osnovana.

Prema rečima Breta Tejlora, predsednika izvršnog odbora kompanije Twitter, koji je svoj stav izneo u kratkom tvitu, “Twitter je podneo tužbu sudu u Delaveru kako bi primorali Ilona Maska da ispuni svoje ugovorne obaveze”. Naravno, Mask je u svom stilu nakon toga kratko napisao, takođe na ovoj društvenoj mreži, “O, kakva ironija”.

Ironija.jpg

Cilj ove tužbe je jasan a ona nastoji da objasni kako je, nakon velikodušne ponude za kupovinu kompanije od 44 milijarde dolara Mask počeo da se poigrava sa čitavim procesom sa idejom raskidanja ugovora. Nakon što su akcije kompanije Twitter počele da gube na vrednosti, Mask je otpočeo potragu za načinom za beg od svojih ugovornih obaveza.

Kako se tvrdi u tužbi, upravo je u tom trenutku počela tirada Ilona Maska o botovima i “spam” nalozima, a predstavljene su i informacije kako Mask nikada pre postavljanja temelja ugovora nikada nije izrazio svoju zabrinutost zbog ovih navodnih problema.

Pored toga, tužba sadrži i mnoštvo detalja o razgovorima između pravnog tima Ilona Maska i menadžmenta kompanije Twitter tokom nekoliko prethodnih meseci u kojima se ističu nerealni zahtevi Maskove strane za informacijama koje se tiču broja botova i “spam” naloga i koje nisu u skladu sa onim što je navedeno u ugovoru.

Mask

Ko je u pravu?

Iskreno, pitanje je koliko nas više i interesuje. Očigledno je šta je namera Ilona Maska, a o razlozima njegovog poteza možemo samo da špekulišemo. Najverovatniji scenario jeste da, na samom kraju, jednostavno nije želeo da izdvoji toliki deo svog bogatstva koje se procenjuje na 239 milijardi dolara na kupovinu kompanije Twitter.

Sa druge strane, Twitter je rešio da ovu stvar istera do kraja, pa čak i po cenu nezadovoljstva svojih zaposlenih koji ne žele da Ilon Mask preuzme kompaniju, najpre zbog javnih izjava prema kojima planira da otpusti određeni deo radne snage po potencijalnom dolasku. Bilo bi zanimljivo videti Maska primoranih da finalizuje ovu kupovinu, ali nismo sigurni da će se to dogoditi.

Instagram i TikTok zamenili Google pretragu

Zvuk preko Bluetooth konekcije će od sada biti znatno bolji

10604
10605
10606
10607
10608
10609