Greška

Došlo je do greške.

SAD navodno zatražile od TSMC-a da kod njih izgradi ukupno šest fabrika

05.05.2021 12:20 | 0 Biznis IT
SAD navodno zatražile od TSMC-a da kod njih izgradi ukupno šest fabrika

 

Prošle godine, u pokušaju da pojača proizvodnju čipova u SAD, vodeća svetska kompanija za proizvodnju poluprovodnika, TSMC, objavila je da će potrošiti 12 milijardi dolara za izgradnju fabričkog pogona u Arizoni. Očekuje se da će fabrika početi proizvodnju 5nm čipova koji će sa traka sići tokom 2024. godine. Proces koji se trenutno koristi na najsavremenijim čipovima 2021. godine, poput A14 Bionic i Snapdragon 888 SoC, biće već stari do 2024. godine, a zameniće ih 3nm i možda 2nm čipovi. TSMC se sada nada da će u naredne tri godine napraviti 6 „fabova“ u Sjedinjenim Državama.

Ipak, ideja da bi SAD na kraju mogle da postanu izvor moćnih čipova, mora da usrećuje i uzbuđuje rukovodioce vrhunskih američkih tehnoloških firmi. A još više ih uzbuđuje priča koju je danas objavio Rojters koja navodi tri izvora koji kažu da TSMC želi da proširi svoje proizvodne pogone u Arizoni sa čak pet dodatnih fabrika, na ukupno šest. 

Jedan izvor je rekao da iza zahteva za izgradnju dodatnih fabrika stoje SAD. Rekao je, "Sjedinjene Države su to zatražile. Interno TSMC planira da izgradi do šest fabrika." TSMC ima stariji pogon u državi Vašington i još jedan u Kini koji ispostavlja starije komponente jer se velika većina čipova velike snage proizvodi na Tajvanu.

 

Pogledajte još: TSMC je navodno počeo sa proizvodnjom M2 Mac procesora naredne generacije

Početna fabrika se nalazi u Feniksu u Arizoni, a TSMC će navodno potrošiti 12 milijardi dolara da je izgradi i pokrene. Prošlog meseca, TSMC je takođe rekao da će potrošiti 100 milijardi dolara tokom naredne tri godine da proširi svoje trenutne pogone za proizvodnju čipova. Zbog pandemije, širom sveta nedostaje čipova, a to negativno utiče na automobilsku i tehnološku industriju, jer se smatra da Ford smanjuje proizvodnju za 50%, a Apple je upozorio na nestašicu iPada tokom druge polovine ve godine.

Administracija Bajdena spremna je da potroši desetine milijardi dolara na proširenje domaće industrije čipova u SAD, a jedan od tri Rojtersova izvora rekao je da je TSMC, odabirom lokacije svoje prve nove fabrike u Arizoni, osigurao da ima dovoljno prostora za izgraditi dodatne fabrike. Prema drugom izvoru, plan je da se u naredne tri godine izgradi ukupno šest proizvodnih pogona. Prošle nedelje TSMC je objavio da je angažovao prvih 250 Amerikanaca koji će raditi u početnom pogonu, a njih 100 poslano je na obuku na Tajvan.

Izvor: Phonearena

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Ništa od maja, RTX 3080Ti stiže 3. juna, kažu nove informacije

Pojavila se informacija o paleti boja predstojećeg Samsung Galaxy S21 FE telefona

10604
10605
10606
10607
10608
10609