Greška

Došlo je do greške.

Rusija ubrzava naučne inovacije uz pomoć GPU superkompjutera

15.06.2011 16:14 | 0 Hardver
Rusija ubrzava naučne inovacije uz pomoć GPU superkompjutera

Sistem se koristi za istraživanja fokusirana na područijima koji zahtevaju intenzivnu računarsku snagu kao što su globalne klimatske promene, modeliranje okeana, post-genetska medicina i galaktičke formacije.

"Naše istraživanje zahteva ogromne računarske resurse, i moramo da omogućimo ove performanse što je efikasnije moguće," izjavio je Viktor Sadovniči, akademik i rektor Moskovskog državnog univerziteta. "Jedini način da postignemo ove dvojake ciljeve je sa hibridnim GPU/CPU sistemima."

Superračunarski centri širom sveta traže načine da unaprede performanse, a da ne prevaziđu energetske budžete. Grafički procesori donose visoke performanse po vatu, prednost koja se koristi širom mnogih istraživačkih centara u Rusiji, uključujući Keldysh institut za primenjenu nauku; Lobachevsky državni univerzitet iz Nižnjeg Novgoroda (NNSU) i Naučni i obrazovni centar za paralelno računarstvo na Perm državnom univerzitetu.

Keldysh institut za primenjenu matematiku koristi računarsku snagu 192 Tesla C2050 grafičkih procesora za istraživanje u oblasti atomske energije, izgradnje vazdušnih letelica i izvlačenja nafte. NNSU je prvi CUDA istraživački centar u Rusiji, koji aktivno koristi grafičke procesore širom mnogih projekata, kao što su istraživanja živih sistema kroz matematičko modelovanje i računarstvo velikih razmera. NNSU će ove godine instalirati sistem baziran na grafičkim procesorima sa performansama od 100 teraflopa, sa planom da se on poveća na 500 teraflopa do kraja 2012.

“Postoji ogroman potencijal za hibridne GPU/CPU sisteme koji nam mogu pomoći u velikom broju naučnih izazova kao što su istraživanja živih sistema, bio-fotona i računarska matematika,” izjavio je Viktor Gergel, dekan katedre za računarsku matematiku i kibernetiku na NNSU i direktor Instituta za nauku i istraživanje primenjene matematike i kibernetike. “U saradnji sa kompanijom NVIDIA, NNSU je u mogućnosti da pruži većem broju naših studenata i istraživača pristup računarskim resursima koji će značajno ubrzati njihove projekte.”


Izvor: NVIDIA

Garmin kupuje Navigon do kraja jula

Srpska fudbalska igra premašila FIFU na Fejsbuku

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209