Greška

Došlo je do greške.

Rusija rekla Njet Fejsbuku i Instagramu

22.03.2022 11:07 | 0 Software/Web
Rusija rekla Njet Fejsbuku i Instagramu

 

Oči celog sveta, opravdano ili ne, uprte su u trenutno ratno stanje u Ukrajini. Zapad osuđuje, ukida Mekdonaldse, Netflikse, i druge zapadne sadržaje za koje smatraju da su Rusima preko potrebni, ali izgleda da ni Rusija ne ostaje dužna, pa je tako rekla jedno “njet” i Instagramu i Facebook-u.

Dakle, ruska vlada je donela uredbu kojom je korišćenje društvenih mreža Facebook i Instagram od juče zvanično zabranjeno svim građanima ove zemlje. Da stvar bude zanmiljivija, WhatsApp, aplikacija za komunikaciju koja je takođe u vlasništvu Facebook-a, oprostite, Meta-e, i dalje je dostupna građanima Rusije, makar za sad.

Prema zvaničnim navodima koji bi obrazložili ovakvu odluku ruske vlade, okružni sud u Moskvi izdao je saopštenje koje objašnjava kako su “Aktivnosti na društvenim mrežama Instagram i Facebook ekstremističkog karaktera i kako je njihova upotreba unutar Rusije zabranjena”.

U zvaničnom saopštenju dalje se navodi da su “Ove društvene mreže zabranile pristup ruskim novinskim agencijama Zvezda, RIA Novosti, Sputnik, Russia Today, Lenta.ru, i Gazeta.ru”.

Objektivno, Rusija trenutno trpi sankcije ne samo ekonomske, već i informacione prirode i ruskim medijima je znatno smanjena sposobnost da svojim informacijama dopru do "zapadnog dela" zemljine kugle.

 

Pogledajte još: Facebook počeo sa zaključavanjem naloga korisnika koji nisu aktivirali Facebook Protect opcijuSa jedne strane, ovo može biti odgovor ruske vlade na sve veću medijsku manipulaciju, ali može biti i pokušaj da odstranjivanjem velikog broja korisnika sa ovih društvenih mreža promeni trenutne restrikcije koje se tiči slobodnog prezentovanja informacija obe strane koje su, direktno ili indirektno, uključene u trenutni sukob, navodi Mashable.

Na žalost, kako to obično biva, na kraju ispaštaju obični ljudi, ili u ovom slučaju, korisnici ovih društvenih mreža. Da li su Facebook i Instagram doneli išta dobro civilizaciji nije na nama da kažemo, ali da je veliki broj ljudi u Rusiji navikao da ih koristi na dnevnom nivou je činjenica. Dakle, gvozdena zavesa 2.0.

Ostaje pitanje da li će ovakav razvoj situacije značanije uticati na sam ruski narod, imajući u vidu da je najpopularniji sajt u Rusiji upravo ruska društvena mreža VKontakte koja trenutno broji više od 600 miliona naloga. Da li može Rus bez Facebook-a i Instagram-a kao što može bez Mekdonaldsa?

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Otkrivene informacije za OnePlus Nord pametni sat

Iz nekog razloga, OneUI 4.1 Smart Widgets nisu dostupni na svim uređajima

10504
10505
10506
10507
10508
10509