Rusija menja Intel i AMD procesore sopstvenim ARM dizajnom

Rusija je ove nedelje objavila da njena vlada finansira projekat za izradu domaćeg procesora, pod nazivom Baikal. Ugovor je vredan desetine miliona dolara.

Rusija je ove nedelje objavila da njena vlada finansira projekat za izradu domaćeg procesora, pod nazivom Baikal. Ugovor je vredan desetine miliona dolara, a glavna firma za ovu proizvodnju će biti T-Platforms koja je u poslu sa superkompjuterima. Kao i svaka druga zemlja na svetu, Rusija želi da zadrži svoje tajne i unutrašnje informacije u okviru svojih granica. Stoga se navodi da ne može verovati procesorima koji se izrađuju u Americi, tačnije onima koje izrađuju Intel i AMD. Posebno nakon velikog skandala sa NSA i informacija da je ova agencija radila u prošlosti sa Intelom i AMD-om. U svakom slučaju, radi se o ambicioznom projektu. Ruski Baikal procesor će biti 64-bitni ARM Cortex A57, što se poklapa sa planovima ruskih vlasti – prelazak svih vladinih kompjutera na Linux. Već postoji ruski Linux distro, pod nazivom ROSA. Izgradnja sopstvenog mikroprocesora nije lak posao, ali nema sumnje da Rusija ima i novac i tehnologiju za ovaj poduhvat i biće zanimljivo videti kako ovaj projekat napreduje u narednom periodu.Izvor: Hot Hardware

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi