Greška

Došlo je do greške.

Rusija kaznila Google zbog širenja zabranjenog sadržaja o ratu u Ukrajini

19.07.2022 17:33 | 0 Biznis IT
Rusija kaznila Google zbog širenja zabranjenog sadržaja o ratu u Ukrajini

Google je dobio kaznu od 373 miliona dolara zbog „sistematskog kršenja zakona ove zemlje“. Prošlog meseca je predstavništvo ove kompanije u Rusiji proglasilo bankrot nakon što su ruske vlasti zaplenile lokalni bankovni račun kako bi naplatili kaznu od oko 130 miliona dolara koliko je ruski sud naložio ovoj kompaniji da platu prošle godine zbog sličnih razloga.

Rusija je u poslednjih nekoliko godina pritiskala tehnološke kompanije pod izgovorom da ne moderišu sadržaj onako kako to treba da se radi, i da se tako mešaju u unutrašnje poslove države, prenosi BBC.

Nakon invazije na Ukrajinu pojačani su napori da se kontrolišu novinarski sajtovi, a vlada je donela i zakon kojim se ljudima koji šire „lažne” informacije o ratu preti 15 godina zatvora.

Zatvorene komercijalne usluge u martu

Google je u martu prestao da nudi svoje komercijalne usluge kao što je oglašavanje u Rusiji, nakon čega su pojačana ograničenja za naloge vesti koje podržava Rusija i premešteno osoblje. Međutim, za razliku od nekih drugih društvenih mreža kao što su Facebook i Instagram, Google nije u potpunosti zabranjen u Rusiji, jer se mnogi pametni telefoni oslanjaju na Android operativni sistem koji je u vlasništvu kompanije Google.

Krovna kompanija, Alphabet izdala je saopštenje u martu da odluka da nastavi da nudi pretragu, mape i YouTube servis u Rusiji Rusima znači i pristup „globalnim informacijama i perspektivama“.

Nova kazna je odrezana juče, a iznos je izračunat kao udeo u lokalnom prihodu kompanije, i predstavlja najveću kaznu ikada izrečenu jednoj tehnološkoj kompaniji u Rusiji, navode državni mediji. Rusija takođe aktivno radi na svom internetu koji bi im omogućio nezavisno funkcionisanje unutar same države.

Vlasnici Tesla vozila će moći da igraju Steam igre u svojim automobilima

Kingston predstavio FURY Renegade DDR5 liniju proizvoda

10604
10605
10606
10607
10608
10609